Terugblik SKGZ-jubileumcongres

‘Tien jaar Zorgverzekeringswet, tien jaar SKGZ’

congres-2016Onder leiding van dagvoorzitter Cees Grimbergen vond op woensdag 5 oktober 2016 het jubileumcongres plaats in Domus Medica in Utrecht.
De organisatie kijkt terug op een succesvolle dag met veel enthousiaste deelnemers, inspirerende verdiepingssessies en een geslaagde netwerkbijeenkomst. Kon u er niet bij zijn of wilt u de presentaties van de sprekers terugzien? Klik hieronder voor de digitale presentaties van de congresworkshops en voor de foto-impressie van het congres.

Tien jaar Zorgverzekeringswet; een evaluatieProf. dr. W. (Wim) Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie, Universiteit Maastricht

Meer informatie over prof. dr. W. (Wim) Groot »

Prof. dr. W. (Wim) Groot is sinds 1998 hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij sinds 2008 hoogleraar Evidence Based Education aan dezelfde universiteit. Sinds 2015 is hij tevens hoogleraar Evidence Based Onderwijs- en Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is medeoprichter van het Topinstitute Evidence Based Education Research (TIER) en hoogleraar-directeur van de Teachers Academy aan de Universiteit Maastricht. Hij studeerde tussen 1980 en 1986 economie en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1992 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift getiteld ‘Essays on Unemployment and Education’. Hij publiceerde meer dan 300 artikelen in (inter)nationale wetenschappelijke tijdschriften en boeken. Hij schreef meer dan 200 overige artikelen (columns, rapporten, krantenartikelen). Hij was columnist voor het Financiële Dagblad, Observant, Zorgvisie, Avanta en HO Management. Hij ontving verschillende onderzoekssubsidies van NWO en de EU. In 2004 ontving hij een eredoctoraat van de National University of ‘Kyiv-Mohyla Academy’ in Kiev, Ukraine. Van 2007 tot 2015 was hij kroonlid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Op dit moment is hij onder ander lid van de Raad van Toezicht van de Patiëntenfederatie. Een volledige lijst van publicaties is te vinden op www.tierweb.nl.

Terug naar je zorgverzekeraar! Uitstroom van wanbetalers in de ZorgverzekeringswetMr. drs. Erik van den Berg, senior beleidsmedewerker, Directie Zorgverzekeringen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Hugo Vlierhuis, senior medewerker Zorgverzekeringslijn.nl

Meer informatie over mr. drs. Erik van den Berg »

Erik van den Berg is senior beleidsmedewerker bij de Directie Zorgverzekeringen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en al ruim dertig jaar werkzaam op het terrein van de sociale verzekeringen. Na gedurende vijftien jaar betrokken te zijn geweest bij de uitvoering van de volksverzekeringswetten, is zijn aandachtsgebied tegenwoordig de kring van verzekerden ziektekostenverzekeringen en alle daarmee samenhangende onderwerpen.Meer informatie over Hugo Vlierhuis »

Hugo Vlierhuis is senior medewerker bij Zorgverzekeringslijn.nl, onderdeel van de SKGZ. Eén van zijn taken is het geven van voorlichtingen over de Zorgverzekeringswet aan professionals in het sociaal domein. Hiervoor was hij werkzaam bij Zilveren Kruis en Zorginstituut Nederland.

Basispakket en behandelingen van plastisch chirurgische aardmr. Paula Staal, adviseur Zorginstituut Nederland

Meer informatie over mr. Paula Staal »

Paula Staal is al geruime tijd werkzaam bij Zorginstituut Nederland. Zij heeft daar uiteenlopende functies gehad. Ten tijde van de ziekenfondsverzekering ging het om werkzaamheden van bestuursrechtelijke aard (zoals de toelating van ziekenfondsen) en om verzekeringstechnische kwesties, zoals loongrens en kring van verzekerden). Toen de overgang naar de basisverzekering via de Zorgverzekeringswet in zicht kwam, heeft zij de overstap gemaakt naar de pakketinhoud. De focus van haar werkzaamheden ligt sedertdien op standpunten en adviezen over medisch specialistische zorg. Ook werkt zij samen met collega’s aan overkoepelende onderwerpen, zoals het beoordelingskader ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ en het instrument voorwaardelijke toelating.

Schuldhulppreventie in een vroeg stadium. Hoe doe je dat?Pieter Hilhorst, politicoloog en medeoprichter van de coöperatie Goede Gieren

Meer informatie over Pieter Hilhorst »

Pieter Hilhorst (1966) is politicoloog. Hij is medeoprichter van de coöperatie Goede Gieren, een groep actieonderzoekers die de mogelijkheden verzinnen voor een alternatieve schuldhulpverlening. Met Jos van der Lans organiseert hij in 10 gemeenten 3D labs over de beloften van de decentralisaties. Daarnaast werkt hij als publicist en Eigen Kracht Coördinator. Van 2012 tot 2014 was hij wethouder Onderwijs, Financiën en Jeugdzaken in Amsterdam. In 20147 was hij lijsttrekker voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daarvoor maakte en presenteerde hij het programma De Ombudsman van de VARA en was hij columnist van De Volkskrant. Over zijn politieke avontuur en veel meer schreef hij De Belofte. Over macht, idealisme en politiek.

Inzicht in kosten voorafgaand aan de behandelingMr. dr. Anne-Wietske Enequist, jurist bij de directie Toezicht en Handhaving, Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Meer informatie over mr. dr. Anne-Wietske Enequist »

Anne-Wietske Enequist promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen in een samenverwerkingsverband met Uppsala University op het onderzoek ‘From abstract goals to concrete rules - Regulating nursing home care in Sweden and the Netherlands.’ Sinds 2014 is zij werkzaam als jurist bij de Nederlandse Zorgautoriteit, bij de directie Toezicht en Handhaving.


Foto-impressie SKGZ-congres

Beelden zeggen meer dan woorden. Tijdens het congres is er uitgebreid gefotografeerd. Bekijk hier de foto’s voor een beknopte weergave van een geslaagd congres waar veel ruimte was voor netwerken.