Overstappen

In november stuurt uw zorgverzekeraar u de polis voor het nieuwe jaar. U kunt dan controleren of alles nog aansluit bij uw wensen en situatie. Als u wilt, kunt u een andere polis kiezen bij uw verzekeraar of overstappen naar een andere verzekeraar.

De basisverzekering biedt iedereen dezelfde zorg. Bijvoorbeeld zorg van de huisarts en het ziekenhuis. Toch zijn er ook verschillen. Iedere zorgverzekeraar biedt meerdere polissen voor de basisverzekering. Bij het kiezen van een andere polis of zorgverzekeraar heeft u verschillende keuzes:

Bekijk verschillende vergelijkingssites en de site van de zorgverzekeraar voor de verschillen tussen zorgpolissen.

Wilt u overstappen? Voorkom problemen en bekijk onze 6 tips!

In de praktijk

Geschillencommissie: de opzegging moet de verzekeraar uiterlijk 31 december hebben bereikt.

Wim wil overstappen. Hij meldt zich aan bij de nieuwe zorgverzekeraar. De opzegging van de oude verzekering verloopt niet goed. Daardoor blijft Wim verzekerd bij zijn oude verzekeraar. Bemiddeling door de Ombudsman Zorgverzekering lost het probleem niet op. Wim vraagt de Geschillencommissie Zorgverzekeringen om een uitspraak. De geschillencommissie onderzoekt de zaak en stelt vast dat de opzegging de oude verzekeraar niet vóór 1 januari heeft bereikt. Dat had volgens de wet wel gemoeten. Omdat de opzegging niet op tijd was, kan Wim niet overstappen.

Deze uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen is gepubliceerd op www.kpzv.nl onder nummer SKGZ2009.00308.

Heeft u een probleem waar u met uw zorgverzekeraar niet uitkomt, dan kunt u dit aan ons voorleggen.
Klacht indienen ›

Vraag en antwoord

Kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar als ik een betalingsachterstand heb?

Nee, als u een betalingsachterstand heeft bij uw zorgverzekeraar kunt u niet overstappen. Uitzonderingen hierop zijn:

  • uw zorgverzekeraar bevestigt uw opzegging binnen twee weken
  • uw zorgverzekeraar heeft zelf de zorgverzekering opgezegd omdat u een betalingsachterstand heeft. U moet dan wel zelf een nieuwe basisverzekering afsluiten.
Tot welke datum kan ik overstappen?

Uw opzegging moet uiterlijk 31 december bij uw huidige zorgverzekeraar binnen zijn. Vóór 1 februari moet u een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Deze nieuwe zorgverzekering gaat dan per 1 januari in. Zo bent u doorlopend verzekerd.

Is de basisverzekering voor iedereen hetzelfde?

De basisverzekering biedt iedereen dezelfde zorg. Bijvoorbeeld zorg van de huisarts en het ziekenhuis. Toch zijn er ook verschillen. Iedere zorgverzekeraar biedt meerdere polissen voor de basisverzekering.