Stand van wetenschap en praktijk

Stand wetenschap en praktijk

Stand van wetenschap en praktijk

Heb je een klacht over de ‘stand van wetenschap en praktijk’? Leg het aan ons voor

Om zorg vanuit het basispakket geleverd of vergoed te krijgen, moet deze voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk. Dit bewijst namelijk dat de zorg op de langere termijn wetenschappelijk bewezen veilig en effectief is. Ook moet bewezen zijn dat het beter werkt dan andere behandelingen of hulpmiddelen. Een ingewikkeld onderwerp, waar vragen of problemen met de zorgverzekeraar over kunnen ontstaan. Zo kan je aanvraag voor zorg afgewezen worden omdat de zorg niet voldoet aan deze ‘stand van wetenschap en praktijk’. We kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept. Heb jij een brief of afwijzing gekregen van je zorgverzekeraar, waar je een vraag of klacht over hebt? Leg het gerust aan ons voor.


Zorg uit het basispakket wordt alleen vergoed als deze voldoet aan ‘stand van de wetenschap en praktijk’

Een belangrijke voorwaarde voor het geven of vergoeden van zorg vanuit het basispakket is dat deze moet voldoen aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Van deze zorg is wetenschappelijk bewezen dat het op de lange termijn veilig is en werkt. Dit wordt per aandoening, ziekte of diagnose bekeken. De zorgverzekeraar beoordeelt of zorg aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’ voldoet. Bij deze beoordeling kan het Zorginstituut betrokken worden.

Belangrijke punten als het gaat om de ‘stand van de wetenschap en praktijk’:

  • Geleverde of vergoede basiszorg moet voldoen aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’
  • Deze zorg is wetenschappelijk bewezen werkend en veilig op de langere termijn
  • Dit wordt per aandoening, ziekte of diagnose opnieuw beoordeeld
  • De zorgverzekeraar beoordeelt, maar kan het Zorginstituut hierbij betrekken

Heb je vragen over de ‘stand van de wetenschap en praktijk’?

Voor de levering of vergoeding van basiszorg gelden veel regels en voorwaarden. Zo is het voldoen aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’ een belangrijk begrip. Heb je op grond hiervan een afwijzing gekregen van de zorgverzekeraar? Misschien ben je het er niet mee eens en kom je er samen niet uit. Dien dan een klacht bij ons in. Ook bij vragen over dit onderwerp kun je contact met ons opnemen.

Twijfel je of wij je op weg kunnen helpen? Doe dan eerst de sneltest. Of bel of chat met ons. Bellen kan ook bij vragen over een brief of besluit van de zorgverzekeraar. Onze dossierbehandelaars helpen je op weg.

Box icon

In de praktijk

Peter wil een innovatieve behandeling in Duitsland ondergaan tegen prostaatkanker. Hij dient een aanvraag in bij de zorgverzekeraar. Deze wordt afgekeurd. De Geschillencommissie onderzoekt zijn aanvraag. Aangezien er nog aanvullend onderzoek nodig is, voldoet deze behandeling niet aan de ‘stand van de wetenschap’. De behandeling wordt daarom niet vergoed voor Peter.

Klacht indienen

Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

De regels en voorwaarden voor vergoedingen van zorgbehandelingen zijn best ingewikkeld. Zorgverzekeraars kunnen een vergoeding weigeren omdat de zorg niet voldoet aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Je leest er hier meer over.


Meer weten?

Zorginstituut

Informatie over hoe het Zorginstituut bepaalt of zorg voldoet aan de ‘stand van wetenschap en praktijk’.