Zorg nodig tijdens de vakantie?

De Nederlandse zorgverzekering heeft werelddekking. Dit betekent niet dat de zorgverzekeraar alle in het buitenland gemaakte kosten vergoedt. En soms moet je kosten voorschieten. Hoe voorkom je problemen?

Vraag voor je op vakantie gaat een European Health Insurance Card (EHIC) of 111-formulier aan
Ga je naar een land in de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Met de EHIC heb je recht op zorg volgens de wettelijke ziektekostenverzekering van het land van verblijf. Meestal hoef je niets voor te schieten. De EHIC staat vaak achterop de zorgpas. Kijk of de EHIC nog geldig is.

Ga je op vakantie naar Bosnië-Herzegovina, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië of Turkije? Met deze landen zijn afspraken gemaakt over (spoed) zorg tijdens het verblijf. Die verschillen per land. Vraag je zorgverzekeraar of je voor jouw bestemming een 111-formulier kunt gebruiken.

Heb je zorg nodig tijdens vakantie in het buitenland?
Doe dan het volgende:

Let op waarvoor je tekent!
Ga je bijvoorbeeld naar een privékliniek of kies je voor een één- of tweepersoonskamer? Dan wordt de EHIC of het 111-formulier mogelijk geweigerd. Of je tekent ervoor dat je de (extra) kosten zelf betaalt. Deze kosten vallen vaak ook niet onder de dekking van de zorgverzekering.

Het kan soms verstandig zijn om een aanvullende (reis)verzekering af te sluiten
De kosten van repatriëring (om je naar huis te brengen) dekt de zorgverzekering niet. Ook kan zorg in het buitenland duur zijn. De zorgverzekering dekt maximaal het Nederlandse tarief.

>>Download hier de afbeelding op volledige grootte<<

Gegeven informatie is op hoofdlijnen. Twijfel je? Of wil je zeker weten welke informatie voor jouw specifieke situatie geldt? Vraag het na bij je zorgverzekeraar.

In de praktijk

Geschillencommissie: geen vergoeding op grond van de Europese regels
Tijdens zijn verblijf in het Verenigd Koninkrijk raakt Henk bij het sporten geblesseerd. Hij kijkt het ruim een maand aan. Omdat zijn klachten niet overgaan, besluit Henk zich te laten behandelen. Vanwege de kwaliteit en de wachttijden kiest Henk voor een privékliniek. Deze kliniek is niet aangesloten bij het Britse ‘ziekenfonds’. Henk stuurt de rekening van zijn behandeling naar zijn zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar laat Henk weten de rekening niet te betalen. Henk is het daarmee niet eens en vraagt de Geschillencommissie Zorgverzekeringen om een uitspraak.

De commissie overweegt dat de Europese regels hier geen oplossing bieden. Henk heeft namelijk niet gekozen voor een kliniek die is aangesloten bij het Britse 'ziekenfonds'. En omdat Henk geen 'verwijzing' heeft voor de behandeling, is er ook geen vergoeding mogelijk uit de Nederlandse basisverzekering of via de Europese Patiëntenrichtlijn. Henk heeft ook nog een aanvullende verzekering. Deze verzekering biedt alleen dekking voor spoedeisende zorg in het buitenland. Daar is volgens de commissie zes weken later geen sprake meer van.

Deze uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen is gepubliceerd op www.kpzv.nl onder nummer SKGZ201701504. Onder hetzelfde nummer vindt u ook het advies van Zorginstituut Nederland.

Heeft u een probleem waar u met uw zorgverzekeraar niet uitkomt, dan kunt u dit aan ons voorleggen.
Klacht indienen ›

Vraag en antwoord

Hoe kom ik aan een Europese zorgpas (EHIC)?

EHIC is de afkorting voor: European Health Insurance Card. Deze staat meestal op de achterkant van uw zorgpas. Let er wel op dat de einddatum van de EHIC nog niet voorbij is. Deze einddatum kan anders zijn dan de einddatum van uw zorgpas.

Is de einddatum voorbij of heeft u geen EHIC? Vraag dan een nieuwe pas aan bij uw zorgverzekeraar.

Woont u in een land van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Ontvangt u een pensioen of uitkering uit Nederland? En bent u bij het CAK geregistreerd? Dan kunt u een EHIC aanvragen bij het CAK.

Waar moet ik op letten als ik in een buitenlands ziekenhuis word opgenomen?

Wordt u opgenomen in een ziekenhuis in de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland? Toon dan uw Europese zorgpas (EHIC). Of vraag iemand anders dit voor u te doen. Wordt de EHIC niet geaccepteerd, dan kan dit betekenen dat het ziekenhuis niet door het plaatselijke ‘ziekenfonds’ wordt betaald.

Let erop dat u geen aparte overeenkomsten ondertekent voor opname op een één- of tweepersoonskamer. Of voor behandeling door een Chefarzt of arts/hoogleraar. Deze extra kosten blijven voor uw rekening.

Meld de opname direct bij de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar of reisverzekeraar.

Is na de Brexit mijn EHIC nog geldig in het Verenigd Koninkrijk?

Het Verenigd Koninkrijk wil de Europese Unie verlaten. Dit noemen we de ‘Brexit’. De Brexit kan gevolgen hebben voor de geldigheid van uw Europese zorgpas (EHIC) in het Verenigd Koninkrijk. Wat de gevolgen zijn hangt af van de afspraken die worden gemaakt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.