Zorg tijdens vakantie
Zorg tijdens vakantie

Zorg tijdens vakantie

Heb je een klacht over zorg tijdens vakantie in het buitenland? Neem contact met ons op

Niets is vervelender dan zorg nodig hebben tijdens een vakantie of buitenlandse reis. Het regelen van een vergoeding voor deze zorg kan ingewikkeld zijn. We kunnen ons daarom voorstellen dat je vragen hebt over (de hoogte van) vergoedingen. Het Nederlandse basispakket biedt werelddekking, maar onder bepaalde voorwaarden. Heb je een afwijzing gekregen van de zorgverzekeraar? Of heb je kosten voor moeten schieten en heb je daarover een vraag of klacht? Neem gerust contact met ons op om jouw situatie te bespreken.


Basispakket biedt werelddekking, maar onder voorwaarden

Het Nederlandse basispakket heeft werelddekking. Dit betekent alleen niet dat de zorgverzekeraar alle in het buitenland gemaakte kosten vergoedt. Ook kan het zo zijn dat je kosten moet voorschieten. Met de gratis Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) kun je zorg krijgen bij ziekte tijdens een vakantie in Europa. Vaak staat de EHIC op de achterkant van de zorgpas van de zorgverzekeraar. Is dit niet zo? Vraag dan van tevoren een EHIC of 111-formulier aan. Dit voorkomt veel problemen tijdens de vakantie of reis. Heb je tijdens je vakantie of reis zorg nodig? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Onverwachte kosten kunnen voorkomen worden door altijd goed te controleren waarvoor je tekent in het buitenland.

Belangrijke punten bij de vergoeding van zorg tijdens je vakantie:

  • Het basispakket biedt werelddekking
  • Niet alle in het buitenland gemaakte kosten worden vergoed
  • Vraag voor vertrek een EHIC of 111-formulier aan
  • Een aanvullende ziektekostenverzekering of reisverzekering, kan meer kosten vergoeden
  • Er gelden andere regels als je naar het buitenland gaat voor geplande zorg.

Heb je vragen over zorg tijdens vakantie in het buitenland?

Voor de vergoeding van zorgkosten gemaakt tijdens een vakantie of buitenlandse reis gelden veel regels en voorwaarden. Deze kunnen jaarlijks veranderen. Denk je dat jij wel recht hebt op vergoeding van buitenlandse zorg, maar zegt de zorgverzekeraar van niet? Of ben je het niet eens met de over een vergoeding? Een klacht bij ons indienen kan altijd.

Twijfel je of wij kunnen bemiddelen bij jouw klacht? Doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons en leg het probleem aan ons voor. Ook bij vragen over een brief of besluit van de zorgverzekeraar, staan wij klaar met advies.

Box icon

In de praktijk

Henk laat zich in het buitenland behandelen voor zijn sportblessure. Hij stuurt de rekening naar zijn Nederlandse zorgverzekeraar. Deze vergoedt de rekening niet. Ook de Geschillencommissie blijft bij dit oordeel. Henk heeft namelijk geen doorverwijzing en de kliniek waar hij is geweest, is niet aangesloten bij het Britse ‘ziekenfonds’. Henk moet de zorgkosten zelf betalen.

Klacht indienen

Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

Heb je onverwacht zorg nodig gehad in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens je vakantie? Dan kun je daarvoor een vergoeding krijgen vanuit het basispakket. Maar de zorgverzekeraar doet dat alleen onder voorwaarden. En niet alle buitenlandse zorgkosten worden vergoed. Bovendien kunnen de regels jaarlijks veranderen. Je leest er hier meer over.


Meer weten?

Europese Commissie

Informatie van de Europese Commissie over de Europese zorgpas (EHIC)

Rijksoverheid

Antwoord op de vraag: hoe ben ik voor zorg verzekerd als ik op vakantie ben in het buitenland?

CAK

Je kunt bij het CAK een EHIC aanvragen onder de volgende voorwaarden: je woont in een land van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland, je ontvang een pensioen of uitkering uit Nederland en je bent bij het CAK geregistreerd.