Bindend advies GcZ, 26 mei 2021, SKGZ202002358

Bindend advies GcZ, 26 mei 2021, SKGZ202002358

Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 26 mei 2021
Datum publicatie: 27 mei 2021

Verstrekking van de OrCam® MyEye 2.0 is niet doelmatig.

Verzoekster heeft de ziektekostenverzekeraar gevraagd aan haar de OrCam® MyEye 2.0 te verstrekken. Dit is een hulpmiddel bij het lezen, maar het biedt daarnaast tal van andere functionaliteiten. Deze functionaliteiten stellen verzoekster in staat op een veilige en verantwoorde wijze deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer, en betreffen de herkenning van gezichten, producten, kleuren, geldbiljetten en barcodes. Genoemde functionaliteiten zijn niet met andere hulpmiddelen beschikbaar.
De ziektekostenverzekeraar heeft de aanvraag afgewezen, omdat de extra functionaliteiten van de OrCam® MyEye 2.0 niet onder de functiegerichte omschrijving vallen. Daarnaast is geen sprake van doelmatige zorg. Dit laatste omdat verzoekster ook kan volstaan met de OrCam® MyReader.
De commissie overweegt dat vanwege de voorleesfunctie de OrCam® MyEye 2.0 onder de aanspraak van artikel 2.13 Rzv valt. De extra functionaliteiten van het hulpmiddel, zoals gezichtsherkenning en het identificeren van voorwerpen, vallen hier niet onder. Ook in het kader van andere, functioneel omschreven hulpmiddelen is geen sprake van verzekerde zorg. Uit zorginhoudelijke overwegingen is verstrekking van de duurdere OrCam® MyEye 2.0 daarom niet doelmatig.

Klacht indienen

Heb je een probleem waar je met jouw zorgverzekeraar niet uitkomt, dan kun je dit aan ons voorleggen.

Ik wil een klacht indienen

Gerelateerde uitspraken