Chat with us, powered by LiveChat Organisatie - SKGZ
Menu overslaan

Organisatie

SKGZ is in 2006 opgericht door Zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie Nederland. De ministeries van VWS en Financiën hebben SKGZ aangewezen als onafhankelijke geschilleninstantie bij problemen tussen verzekerden en zorgverzekeraars in Nederland. Ook is SKGZ door de minister van Justitie en Veiligheid opgenomen op de lijst van aangewezen instanties tot buitengerechtelijke geschillenbeslechting.

Aangewezen en erkend door de overheid

SKGZ is door het ministerie van Financiën en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangewezen als onafhankelijke geschilleninstantie voor problemen tussen verzekerden en zorgverzekeraars in Nederland. Dit maakt SKGZ het door de overheid erkende en toegankelijke alternatief voor de burgerlijke rechter. Alle zorgverzekeraars in Nederland zijn wettelijk verplicht zich aan te sluiten bij een geschilleninstantie, en in dit geval is dat SKGZ.

Gegarandeerde onafhankelijkheid

De onafhankelijkheid van SKGZ is gegarandeerd. De leden van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen, de Ombudsman Zorgverzekeringen en het bestuur van SKGZ worden benoemd na goedkeuring door de minister van VWS. Zorgverzekeraars hebben op geen enkele manier invloed op de inhoudelijke behandeling van klachten. Ook de directie en het bestuur van SKGZ hebben geen zeggenschap over de uitspraken of bemiddelingsprocessen. Deze strikte scheiding waarborgt een onpartijdige en eerlijke behandeling van klachten en geschillen. Informatie hierover en over de ambtstermijn lees je in onze statuten.

Conflicten laagdrempelig oplossen als erkende ADR-instantie

Als erkende Alternative Dispute Resolution (ADR)-instelling zijn we trots op onze bijdrage aan de versterking van het Nederlandse rechtsbestel. Zo stelden we onze expertise beschikbaar bij de oprichting van de Geschilleninstantie Pensioenfondsen en aan de ‘kwartiermaker belangenbehartiger belastingplichtigen en toeslaggerechtigden’. Ook werden we gevraagd een bijdrage te leveren tijdens de Europese ADR Conference in Leuven over de wijze waarop wij de feedback functie ingericht hebben.

Daarnaast zijn we medeoprichter van de beweging Zet het samen recht en participeren we in diverse kennisnetwerken, zoals het Leernetwerk Robuuste Rechtsbescherming en het onderzoeksnetwerk van Conflict Oplossende Instanties. Bovendien dragen we samen met de vier collega ADR-organisaties in Nederland -gevraagd en ongevraagd- bij aan de beleidsvorming van de overheid. De andere ADR-instellingen zijn:

SKGZ en versterking Nederlands rechtsbestel

Financiering en verantwoording

Om haar vier kernfuncties – voorlichten, bemiddelen, beslechten en signaleren & adviseren – goed uit te voeren, stelt SKGZ jaarlijks een kostenbegroting op. Deze begroting wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de minister van Financiën. Na goedkeuring zijn de Nederlandse zorgverzekeraars wettelijk verplicht om het vastgestelde bedrag aan SKGZ te betalen. Dit gebeurt op basis van het marktaandeel per verzekeraar. Het ministerie van VWS draagt ook bij aan de financiering.

Aan het einde van elk jaar legt SKGZ verantwoording af over haar uitgaven. De minister van Financiën controleert nauwkeurig waar het geld aan is besteed, zodat transparantie en doelmatigheid gegarandeerd blijven. Ieder jaar publiceert SKGZ een jaarverslag en jaarrekening. Deze staan [LINK INVOEGEN]

Aandacht voor privacy

SKGZ werkt met bijzondere persoonsgegevens. Privacy is daarom een belangrijk onderwerp binnen de organisatie. Dat geldt voor de inrichting van processen en systemen volgens het principe van ‘privacy by design’, een duidelijk privacybeleid en vooral bewustzijn breed in de organisatie.

Privacystatement

Ook interessant