Ziekenvervoer

Ziekenvervoer

Ziekenvervoer

Heb je een klacht over de vergoeding van ziekenvervoer? Leg het aan ons voor

Ga je naar een behandeling, maar kun je hier niet zelfstandig? Dan kun je gebruik maken van ziekenvervoer per auto, taxi of openbaar vervoer. Vanuit het basispakket kunnen deze kosten worden vergoed, maar er gelden wel voorwaarden. Heb jij een brief of een afwijzing gekregen van de zorgverzekeraar voor de vergoeding van ziekenvervoer? We kunnen ons voorstellen dat dit vervelend is. Leg daarom je vraag of klacht gerust aan ons voor.


Vanuit het basispakket wordt ziekenvervoer onder voorwaarden vergoed

Soms worden de kosten van ziekenvervoer vergoed. Hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de behandeling waar je naartoe gaat geheel of deels onder de dekking van het basispakket valt. Voor ziekenvervoer per auto, taxi of openbaar vervoer moet je bijna altijd vooraf toestemming aan de zorgverzekeraar vragen. Er zijn zeven patiëntgroepen die voor vergoeding van ziekenvervoer in aanmerking komen. Val je daarbuiten? Soms worden op grond van de hardheidsclausule reiskosten toch vergoed. Ziekenvervoer kent een eigen bijdrage en valt onder het eigen risico.

Belangrijke punten bij de vergoeding van ziekenvervoer:

  • Ziekenvervoer wordt onder voorwaarden vergoed
  • De behandeling waar je naar toe gaat, moet onder de dekking van het basispakket vallen
  • Vraag voor ziekenvervoer per auto, openbaar vervoer of taxi vooraf toestemming aan je zorgverzekeraar
  • Zeven patiëntgroepen hebben recht op vergoeding van ziekenvervoer
  • Soms is er ook recht op vergoeding op grond van de hardheidsclausule
  • Voor ambulancevervoer gelden deels andere regels

Voor de vergoeding van en toestemming voor ziekenvervoer gelden veel regels en voorwaarden. Deze kunnen jaarlijks veranderen. Denk je dat jij recht hebt op vergoeding van de reiskosten van en naar jouw zorgverlener, terwijl de zorgverzekeraar zegt van niet? Of ben je het niet eens met zijn beslissing over de hoogte van de vergoeding? Meld dan je klacht bij ons. Wij helpen je graag op weg.

Twijfel je of we jouw klacht kunnen behandelen? Doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons. Oók bij vragen over een brief of besluit van de zorgverzekeraar, kun je bij ons terecht. Onze dossierbehandelaars staan je graag te woord.

Box icon

In de praktijk

De kosten die Esther maakt voor taxivervoer van en naar het ziekenhuis worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Esther komt niet in aanmerking voor de vergoeding en de aanvraag voldoet niet aan de hardheidsclausule. De Ombudsman bekijkt de aanvraag en neemt mee dat Esther geen geld heeft voor de taxi. Toch zorgt haar persoonlijke situatie niet voor verandering in het besluit. Esther moet de taxikosten zelf betalen.

Klacht indienen

Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

Heb je een probleem met je zorgverzekeraar over ziekenvervoer? We begrijpen dat dit vervelend is. Zeker als dat vervoer van en naar de behandeling van een zorgverlener voor jou onmisbaar is. Het basispakket kan dit ziekenvervoer vergoeden, maar er gelden wel voorwaarden. Je leest er hier meer over.


Meer weten?

Rijksoverheid

Vragen en antwoorden over ziekenvervoer.

Zorginstituut Nederland

Informatie over ziekenvervoer.