Op achterstand
Een stel betaalt al jaren de bestuursrechtelijke, hogere premie voor hun zorgverzekering aan het CAK. Ook al hebben ze een betalingsregeling getroffen voor hun premieschuld, komen ze die betalingsregeling keurig na, en bouwen ze geen nieuwe achterstanden op...

De regel
Tref je een betalingsregeling met je zorgverzekeraar voor een premieschuld, dan moet je verzekeraar de aanmelding bij het CAK opschorten. Daarna betaal je weer de gewone premie bij de zorgverzekeraar.
De casus
De namen in deze casus zijn aangepast om herkenning te voorkomen.
Al jaren betalen Ineke en Bob*) keurig de bestuursrechtelijke premie aan het CAK. Plus een aflossing vanwege een premieschuld aan de zorgverzekeraar, via een incassobureau. Het valt ze zwaar, ze hebben al niet veel te besteden. Maar ze voelen zich verantwoordelijk en ze willen graag schoon schip maken. Het zit ze wel dwars dat de bestuursrechtelijke premie hoger is dan de premie die hun zorgverzekeraar rekent. Waarom zitten ze eigenlijk nog bij het CAK? En hoe lang moeten ze nog voor die oude premieschuld betalen, voordat het eindelijk klaar is? Op deze manier komen ze nooit boven de streep.
Dertig jaar
Ineke meldt zich bij de zorgverzekeraar. Die probeert mee te denken. De premieschuld is zo hoog, dat ze in het huidige tempo nog minstens dertig jaar aan het afbetalen zijn. Weet je wat, zegt de zorgverzekeraar, als jullie vanaf nu zestig euro extra afbetalen op die oude premieschuld, dan schorten wij de aanmelding bij het CAK op en kun je weer gewoon bij ons premie betalen. Een ‘100% oplossing’ noemt de verzekeraar het. Ineke vindt het helemaal geen oplossing. Ze komen nu al nauwelijks financieel rond. Ineke wijst het voorstel daarom af. Jammer, reageert de zorgverzekeraar, maar dan kunnen we de aanmelding bij het CAK niet opschorten. Zo blijft alles bij het oude.
Benadeeld
Vier jaar gaan voorbij. Maar het blijft knagen. Ineke vraagt rond. Ze hoort dat de zorgverzekeraar de aanmelding bij het CAK van mensen die een betalingsregeling hebben getroffen moet opschorten. Dat is verplicht. En zij hébben toch een betalingsregeling? Dus dan worden ze al jaren benadeeld! Ineke neemt nog een keer contact op met de verzekeraar. Maar die geeft geen krimp. ‘We hebben u destijds een adequate regeling aangeboden. U heeft ervoor gekozen om hier geen gebruik van te maken. Daarom moet u premie blijven betalen aan het CAK,’ schrijft hij.
Regels
Ineke laat het er niet bij zitten. Ze dient een klacht in bij SKGZ. De e Ombudsman Zorgverzekeringen duikt erin en stelt twee cruciale vragen aan de zorgverzekeraar. Eén: waarom is de aanmelding bij het CAK van Ineke en Bob vier jaar geleden niet opgeschort, terwijl ze toch een betalingsregeling voor de volledige schuld hadden? Twee: realiseert de zorgverzekeraar zich dat, als de aanmelding van Ineke en Bob destijds onterecht niet is opgeschort, hij mogelijk aansprakelijk is voor de extra kosten die zij hierdoor gemaakt hebben? Dat laatste blijkt uit een bindend advies van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. Opnieuw reageert de verzekeraar afwijzend. We kunnen niet anders, zegt hij. Zo zijn de regels nu eenmaal. Ineke en Bob hebben de aangeboden betalingsregeling afgewezen. Daarom kan de aanmelding bij het CAK niet worden opgeschort.
Oplossing
Er ontstaat een impasse. Het is Ineke zelf, die met een voorstel komt. Ze biedt aan om de claim vanwege de teveel betaalde bestuursrechtelijke premie van de afgelopen vier jaar te laten vallen, in ruil voor kwijtschelding van de resterende premieschuld, die via het incassobureau loopt. Omdat die schuld hoger is dan de teveel betaalde bestuursrechtelijke premie, biedt ze aan om nog een jaar door te betalen aan de aflossing. Daarna moet het klaar zijn. De Ombudsman Zorgverzekeringen vindt het een mooi voorstel. Het is realistisch en constructief, omdat Ineke en Bob ondertussen al een flink deel van hun schuld hebben afgelost en al jaren geen nieuwe betalingsachterstanden meer opbouwen. Ze hebben hun leven op orde, ook financieel.
Dat ziet uiteindelijk ook de zorgverzekeraar. Die gaat akkoord. De aanmelding van Ineke en Bob bij het CAK wordt per direct opgeschort. Ze moeten nog een jaar doorbijten, dan zijn ze eindelijk van die oude schuld verlost en kan afmelding bij het CAK plaatsvinden. Ze kunnen weer vooruit gaan denken.
Eerder in actie komen
Frederique van Zomeren, Ombudsman Zorgverzekeringen, weet hoe impactvol schulden zijn. “Het is mooi dat er in deze situatie een oplossing is gevonden. Maar het was nog mooier geweest als de verzekeraar al veel eerder naar een haalbare en betaalbare oplossing had gezocht. Want een premieschuld bij de zorgverzekeraar is vaak een eerste signaal dat het misgaat. Dus als je daar vroeg op kunt anticiperen, voorkom je voor veel mensen een hoop ellende.”
Frederique van Zomeren
Ombudsman Zorgverzekeringen

Meer informatie
Loop je zes maanden achter met het betalen van de premie voor de basisverzekering, dan meldt je zorgverzekeraar je aan bij het CAK, voor de Regeling betalingsachterstand zorgpremie. Je betaalt dan een wettelijke (‘bestuursrechtelijke’) premie van € 172,33 per maand (prijspeil 2025). Tref je een betalingsregeling met je zorgverzekeraar, dan wordt je aanmelding bij het CAK opgeschort. Je betaalt dan weer de gewone premie aan je zorgverzekeraar. Houd je je aan de betalingsregeling en bouw je geen nieuwe premieachterstand op, dan meldt je zorgverzekeraar je uiteindelijk af bij het CAK als de volledige achterstand is ingelopen.
Heeft je zorgverzekeraar je onterecht bij het CAK aangemeld, of is de aanmelding ten onrechte niet opgeschort dan wel had je moeten worden afgemeld, dan kan de verzekeraar aansprakelijk zijn voor de schade die jij daardoor hebt geleden. Je kunt dan de teveel betaalde bestuursrechtelijke premie terugvorderen. Dat blijkt uit een bindend advies van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen van 26 januari 2022 (zaaknummer 202101040).