Chat with us, powered by LiveChat Een tweede (of derde) betalingsregeling afspreken. Hoe doe je dat? - SKGZ
Menu overslaan

Een tweede (of derde) betalingsregeling afspreken. Hoe doe je dat?

Nieuws

Werk je als financieel dienstverlener met cliënten die schulden hebben bij de zorgverzekeraar? Dan kun je er mee te maken krijgen, dat een betalingsregeling niet wordt nagekomen. In dit artikel lees je wat je dan kunt doen.

decoratief

Gevolgen voor de Regeling Betalingsachterstand Zorgpremie

Stel je cliënt was aangemeld bij het CAK voor de Regeling Betalingsachterstand Zorgpremie (Regeling BAZ). En je hebt al een betalingsregeling afgesproken voor de volledige achterstand van je cliënt bij de zorgverzekeraar. Hierdoor is je cliënt weer afgemeld bij het CAK en betaalt hij weer rechtstreeks premie aan de verzekeraar. Helaas komen er onverwachte zorgkosten en lukt het niet om de betalingsregeling na te komen. De verzekeraar meldt dat de afgesproken regeling komt te vervallen en de aanmelding bij het CAK voor de Regeling BAZ herleeft. Na verloop van tijd wil je toch weer graag een betalingsregeling afspreken voor de volledige achterstand. Hoe gaat je dit lukken?

Krijg inzicht in de schulden

Het is belangrijk om te weten te komen bij welke incassopartij de vordering(en) nu zijn ondergebracht en hoe hoog de vordering(en) zijn. Gaat het bijvoorbeeld om één grote vordering die bij de zorgverzekeraar ligt óf zijn er meerdere vorderingen en meerdere incassodossiers. Is het mogelijk om met de verzekeraar één regeling voor alle vorderingen af te spreken? Is dat niet mogelijk, dan is het verstandig om meerdere regelingen af te spreken voor lagere termijnbedragen.

Zoek naar wat wel kan

Het is belangrijk om weer in gesprek te gaan met de verzekeraar en te zoeken naar een oplossing. Ga op zoek naar wat wel kan. Wil de zorgverzekeraar een hoger aflossingsbedrag? Vraag dan bijvoorbeeld om afmelding bij het CAK (Regeling BAZ), zodat de verzekerde meer geld overhoudt om af te lossen. Of vraag om verlaging van de incassokosten.

Verandering van de situatie

Laat de verzekeraar ook weten wat er veranderd is in de (persoonlijke) situatie van je cliënt, waardoor een nieuwe betalingsregeling kans van slagen heeft. Heeft je cliënt een andere schuld al afgelost, heeft hij een hoger inkomen, staat je cliënt onder bewind of is schuldhulpverlening ingeschakeld.

Begin vast met betalen

De vorige keer is de betaling niet goed gegaan. Laat zien dat het nu beter gaat. Begin daarom alvast met aflossen ook al heeft de zorgverzekeraar nog niet gereageerd. De zorgverzekeraar wil erop kunnen vertrouwen dat de regeling nu wel wordt nagekomen. Het is daarom goed om, ook al is er nog geen regeling, vast 1 of 2 termijnen te betalen. Mogelijk komt er op een later moment alsnog een betalingsregeling tot stand als de zorgverzekeraar ziet dat het betaalgedrag veranderd is.

Nu regelen, straks betalen

Soms kun je afspraken maken om de regeling later te starten. Je spreekt bijvoorbeeld in maart een betalingsregeling af, maar betaalt de eerste termijn pas in april of mei. En houd er rekening mee dat je de premie aan de zorgverzekering vooraf betaalt. Je kunt de zorgverzekeraar vragen om de eerste maandpremie na de afmelding in de betalingsregeling op te nemen.

De zorgverzekeraar heeft een inspanningsplicht

De zorgverzekeraar heeft een inspanningsplicht voor en tijdens de aanmelding bij het CAK om verzekerden weer uit de Regeling BAZ te laten stromen. Dit staat zo in de Zorgverzekeringswet. Je mag dus van de zorgverzekeraar verwachten dat deze met je meedenkt.