Kijk alle vier de opnames terug van de kennissessies werken met de CAK-lijst
SKGZ organiseerde vier online kennissessies over werken met de CAK-lijst in samenwerking met het CAK en de gemeenten Haarlem, Den Haag, Amsterdam en Midden-Groningen. De kennissessies zijn nu allemaal terug te kijken.

Mensen met langdurige geldzorgen in beeld krijgen
Sinds 2017 kunnen gemeenten bij het CAK lijsten opvragen van inwoners die door hun zorgverzekeraar zijn aangemeld als wanbetaler omdat ze 6 maanden premieachterstand hebben. Met behulp van deze lijsten kunnen gemeenten inwoners proactief benaderen om ze hulp aan te bieden. Onderzoek laat zien dat werken met de CAK-lijst effectief is en dat je mensen in beeld krijgt die anders onder de radar waren gebleven.
Best practices delen
Een groeiend aantal gemeenten vraagt de lijst op bij het CAK. Hiermee groeit ook het aantal ervaringen met de lijst. Om andere gemeenten te inspireren heeft Zorgverzekeringslijn aan de gemeenten Haarlem, Den Haag, Amsterdam en Midden-Groningen gevraagd om hun best practices te delen tijdens de vier kennissessies.
Haarlem: CAK meldingen als signaal bij vroegsignalering
Katja Kappelhof, projectleider budgetcoaching, vertelde tijdens de sessie op 12 oktober hoe de gemeente Haarlem de CAK-meldingen meeneemt als signaal in de vroegsignalering. Hiervoor worden sinds mei 2023 de gegevens van nieuwe wanbetalers maandelijks ingelezen in RIS.