Fysiotherapie en oefentherapie

Fysio- en oefentherapie

Fysiotherapie en oefentherapie

Heb je een klacht over de vergoeding van fysio- en oefentherapie? Neem contact met ons op

Er zijn veel regels en voorwaarden voor de vergoeding van fysio- en oefentherapie. Soms wordt een behandeling helemaal vergoed, soms maar deels. Sommige behandelingen worden zelfs helemaal niet vergoed. Heb je een brief of een afwijzing hebt gekregen van de zorgverzekeraar waar je het niet mee eens bent? Je kan altijd je klacht aan ons voorleggen. We helpen je ook graag op weg bij vragen of onduidelijkheden over vergoedingen.


Basispakket vergoedt niet alles of altijd

Een vergoeding voor fysiotherapie of oefentherapie hangt af van leeftijd, de lichamelijke klacht, de bijbehorende behandeling en het soort verzekering. Vanuit het basispakket wordt namelijk niet alles vergoed. Of dit wordt niet altijd vergoed. Heb je een aanvullende verzekering, dan is er meer mogelijk. Hierin zitten wel grote verschillen. In de voorwaarden van de aanvullende verzekering staat wat vergoed wordt.

Belangrijke punten bij de vergoeding van fysio- en oefentherapie:

  • De vergoeding van fysio- en oefentherapie zit maar gedeeltelijk in het basispakket
  • Vergoeding is afhankelijk van leeftijd, soort behandeling en verzekering
  • Het eigen risico is van toepassing op de vergoeding uit het basispakket
  • Vanuit een aanvullende verzekering kunnen kosten voor fysio- en oefentherapie worden vergoed

Heb je vragen over fysio- en oefentherapie?

Voor de vergoeding van fysiotherapie en oefentherapie zijn er veel regels en voorwaarden. Deze kunnen jaarlijks veranderen. Heb jij vragen of denk je dat jij recht hebt op (meer) vergoeding van je zorgverzekeraar? Wij helpen je graag op weg. Je kunt ook een klacht indienen bij ons als je het niet eens bent met de zorgverzekeraar. Wij behandelen vragen en klachten onpartijdig en deskundig.

Twijfel je of je met jouw vraag of klacht over de vergoeding van fysiotherapie en oefentherapie bij ons terecht kunt? Doe dan de sneltest voor jouw klacht. Of bel of chat met ons. Oók bij vragen over een brief of besluit van jouw zorgverzekeraar.

Box icon

In de praktijk

Ayse vraagt fysiotherapie aan voor haar frozen shoulder en fibromyalgie, waardoor zij chronische pijn heeft. De aanvraag wordt niet geaccepteerd. Ayse schakelt de Geschillencommissie in. Omdat fibromyalgie niet is opgenomen als aandoening in het Besluit Zorgverzekering en de periode voor fysiotherapie voor haar frozen shoulder is afgelopen, wijst de Geschillencommissie de klacht van Ayse af.

Klacht indienen

Heb jij een probleem met je zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

Fysio- en oefentherapie wordt maar voor een deel vergoed vanuit het basispakket. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan krijg je alleen een vergoeding als je klacht op de chronische lijst staat. Je betaalt de eerste 20 behandelingen altijd zelf.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan worden de eerste 9 behandelingen vergoed. Staat jouw klacht op de chronische lijst? Dan vergoedt de zorgverzekeraar waarschijnlijk meer of alle behandelingen.


Meer weten?

Rijksoverheid

De chronische lijst met aandoeningen die vanuit basiszorgverzekering vergoed worden.

Zorginstituut Nederland

Algemene informatie over fysiotherapie en oefentherapie en over de wijzigingen per 1 januari 2021.