Geplande zorg buitenland

Geplande zorg in het buitenland

Geplande zorg buitenland

Heb je een klacht over geplande zorg in het buitenland? Wij helpen je op weg

Als je geplande zorg in het buitenland nodig hebt, komt er veel op je af. Er moet van alles geregeld worden, waarbij veel regels en voorwaarden gelden. Deze kunnen afwijken van de regelgeving voor zorg in Nederland. Soms wordt een behandeling helemaal vergoed, soms maar deels en soms helemaal niet. We kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept. Je kunt altijd contact met ons opnemen, ook bij eventuele problemen met je zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld als je een brief hebt gekregen of een vergoeding wordt afgewezen.


Basispakket biedt werelddekking, maar vergoed onder voorwaarden

Het basispakket heeft werelddekking. Dat betekent dat je onder voorwaarden geplande zorg in het buitenland vergoed krijgt. Voor landen in de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland gelden hierbij speciale regels. Met sommige andere landen heeft Nederland verdragen gesloten die alleen spoedhulp of noodzakelijke zorg tijdens het verblijf vergoeden. Geplande zorg valt hier niet onder. Vaak heb je daarom vooraf toestemming van de zorgverzekeraar nodig. Zorgkosten in het buitenland kunnen hoger zijn dan de vergoeding uit het basispakket. Hierdoor komt een deel voor eigen rekening. Een aanvullende verzekering kan hiervoor extra dekking geven.

Belangrijke punten bij de vergoeding van geplande buitenlandse zorg:

  • Vanuit het basispakket wordt geplande zorg in het buitenland onder voorwaarden vergoed
  • Voor geplande zorg binnen de EU, EER en in Zwitserland gelden speciale regels
  • Vaak is vooraf toestemming van de zorgverzekeraar nodig
  • Voor spoedeisende zorg tijdens vakantie in het buitenland gelden andere regels

Heb je vragen over geplande zorg in het buitenland?

Voor de vergoeding en toestemming van geplande zorg in het buitenland gelden veel regels en voorwaarden. Deze kunnen jaarlijks veranderen. Denk je dat jij recht hebt op (meer) vergoeding van een buitenlandse behandeling? Of ben je het niet eens met de beslissing van jouw zorgverzekeraar? Dien je klacht dan bij ons in.

Twijfel je of jij bij ons terecht kunt? Doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons over vragen of problemen. Oók bij vragen over een brief of besluit van jouw zorgverzekeraar, kun je bij ons terecht. Onze dossierbehandelaars zijn onafhankelijk en deskundig.

Box icon

In de praktijk

Ria wil een behandeling in België ondergaan voor haar incontinentieproblemen. Zij dient hiervoor een aanvraag in bij de zorgverzekeraar. Deze wordt afgekeurd. Ria laat de Geschillencommissie hiernaar kijken. De commissie oordeelt dat de zorgverzekeraar het S2-formulier alsnog moet verstrekken. Dit komt omdat Ria is aangewezen op de behandeling.

Klacht indienen

Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

Omdat het basispakket werelddekking heeft, is zorg in het buitenland onder voorwaarden gedekt. Wel gelden er speciale regels voor behandelingen in de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland. Met sommige landen heeft Nederland verdragen gesloten, zodat spoedhulp of noodzakelijke zorg tijdens het verblijf wordt vergoed. Geplande zorg is hierbij niet gedekt. Alleen kosten die in Nederland onder de dekking vallen, worden vergoed.

Soms is er voorafgaand aan een behandeling toestemming van de zorgverzekeraar nodig. Ook kan de zorgverzekeraar een S2-formulier sturen, waardoor kosten niet meer voorgeschoten hoeven worden. Daarnaast kun je hiermee een hogere vergoeding krijgen. Het Nederlandse tarief geldt ook voor buitenlandse kosten, maar niet altijd wordt alles gedekt. Soms zijn de zorgkosten in het buitenland namelijk hoger. Het kan ook zijn dat de zorgverzekeraar om een vertaling van de nota’s vraagt. De kosten hiervoor betaal je als verzekerde zelf.


Meer weten?

Consumentenbond

Algemene informatie voor consumenten die voor een behandeling naar het buitenland willen gaan.

CAK

Algemene informatie voor consumenten die voor een behandeling naar het buitenland willen gaan.