
GGZ-zorg in het buitenland
Lees hoe SKGZ bemiddelt bij een zorgverzekeraar die aanvankelijk de kosten voor GGZ-zorg in het buitenland niet vergoedt. Ontdek de situatie en de uiteindelijke oplossing voor de verzekerde
Soms kies je ervoor om een medische behandeling in het buitenland te ondergaan, bijvoorbeeld omdat je daar sneller geholpen kunt worden. Omdat je deze zorg van tevoren plant, gelden er specifieke regels voor de vergoeding. Hoewel je basisverzekering wereldwijd dekking biedt, is een volledige vergoeding niet vanzelfsprekend.
Het S2-formulier geeft je recht op medische behandeling in een ander EU-land, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland, terwijl je verzekerd blijft via je Nederlandse zorgverzekering. Het S2 formulier geldt ook nog steeds voor behandelingen binnen het Verenigd Koninkrijk (VK), hoewel het VK sinds de Brexit geen deel meer uitmaakt van de EU.
Hieronder leggen we uit hoe het proces werkt, van aanvraag tot vergoeding.
Stap 1: Beslissen of je een behandeling in het buitenland wilt
Stap 2: Aanvraag van het S2-formulier bij je zorgverzekeraar
Stap 3: Beoordeling door de zorgverzekeraar
Stap 4: Behandeling in het buitenland
Stap 5: Nazorg en declaraties
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een S2-formulier? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar of kijk op de website van de Europese commissie.
Heb je geen S2-formulier en is toestemming niet nodig volgens je polis? Dan kun je mogelijk toch een vergoeding krijgen. Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten dan op basis van het Nederlandse tarief, zolang de behandeling voldoet aan de voorwaarden uit de Europese Patiëntenrichtlijn. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste punten uit deze richtlijn:
Voor behandelingen buiten Europa gelden dezelfde regels. Alleen zorg die binnen het Nederlandse basispakket valt, krijg je vergoed. Experimentele behandelingen, zoals sommige behandelingen in de VS, komen meestal niet in aanmerking voor vergoeding.
De vergoeding is meestal gebaseerd op Nederlandse tarieven, maar in sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen. Dit verschil betaal je dan zelf. Informeer daarom vooraf goed naar de hoogte van de vergoeding, zodat je niet voor onverwachte uitgaven komt te staan.