
Dure ziekenhuisopname in Egypte
Lees hoe SKGZ bemiddelt bij een zorgverzekeraar die aanvankelijk de kosten voor een spoedeisende ziekenhuisopname in Egypte niet vergoedt. Ontdek de situatie en de uiteindelijke oplossing voor de verzekerde.
Als je in het buitenland onverwacht medische zorg nodig hebt, is het goed om te weten hoe je verzekerd bent. De kosten voor zorg kunnen per land sterk verschillen en worden niet altijd volledig vergoed. De hoogte van de vergoeding hangt af van het land waar je verblijft en de verzekering die je hebt. In deze tekst leggen we uit hoe de vergoeding van zorg in het buitenland werkt en wat je kunt doen om onverwachte kosten te voorkomen.
Heb je op reis medische hulp nodig die niet kan wachten? Dan gaat het om spoedeisende zorg. Die zorg wordt meestal vergoed vanuit je basisverzekering. Soms is de zorg niet direct nodig, maar kun je ook niet wachten tot je terug bent in Nederland. Dan heet het medisch noodzakelijke zorg tijdens je verblijf. Ook die zorg kan vergoed worden, maar dan gelden extra regels.
Krijg je geen verwijzing van een arts, of geen toestemming van je zorgverzekeraar (als dat nodig is)? Dan kan het zijn dat je de kosten (deels) zelf moet betalen.
Met de European Health Insurance Card (EHIC) kun je in alle landen binnen de EU, de lidstaten van de EER, Zwitserland en het VK laten zien dat je een zorgverzekering hebt. Hierdoor hoef je zorgkosten meestal niet voor te schieten.
Nederland heeft met alle landen binnen de EU en EER zorgverdragen, maar ook met een aantal landen buiten de EU en de EER. Dit betekent dat je ook in die landen recht hebt op medische zorg volgens de lokale regels. Bekende verdragslanden buiten de EU en EER zijn Turkije, Australië en Servië.
* Alleen als je in Turkije, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië of Tunesië naar een staatsziekenhuis gaat voor spoedeisende zorg heb je een 111- formulier nodig. Je hoeft het formulier niet van tevoren aan te vragen. Bel met Eurocross Assistance als je spoedeisende zorg nodig hebt in het buitenland. Eurocross Assistance vertelt je welk verzekeringsbewijs de zorgverlener accepteert. Als het nodig is sturen zij het 111-formulier rechtstreeks naar het ziekenhuis.
Buiten de EU en verdragslanden biedt je zorgverzekering werelddekking, maar dat betekent niet dat alle kosten volledig worden vergoed.
De alarmcentrale is een hulplijn die door je zorgverzekeraar is ingeschakeld.
Bij medische problemen in het buitenland kun je daar 24/7 naartoe bellen. Ze:
Elke zorgverzekeraar werkt samen met een alarmcentrale, zoals: Eurocross Assistance, Allianz Global Assistance, SOS International, VHD Alarmcentrale.
Het telefoonnummer van jouw alarmcentrale staat op je zorgpas of op de website van je zorgverzekeraar.
Bekijk hieronder het webinar Zorg in het buitenland terug