Medicijnen: wat moet je weten over de vergoeding
Gebruik je medicijnen of verwacht je binnenkort een recept te krijgen? Dan is het goed om te weten hoe de kosten geregeld zijn. Wat wordt vergoed vanuit de basisverzekering en wanneer moet je zelf bijbetalen? We leggen het je helder en overzichtelijk uit.

In het kort: hoe werkt de vergoeding?
- Medicijnen uit de basisverzekering: veel medicijnen worden vergoed via het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
- Eigen bijdrage en eigen risico: soms moet je zelf een deel van de kosten betalen.
- Aanvullende verzekering: deze kan extra geneesmiddelen dekken die niet volledig worden vergoed.
- Voorwaarden: het medicijn moet voorgeschreven zijn door een erkende arts en in het GVS staan.
Medicijnen en de basisverzekering
Veel medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Deze staan op een speciale lijst, het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Wil je controleren of jouw medicijn op deze lijst staat? Kijk dan op medicijnkosten.nl.
Let op!
- Een medicijn moet altijd voorgeschreven zijn door een erkende arts of specialist.
- Sommige medicijnen hebben een vergoedingslimiet, waardoor je mogelijk moet bijbetalen.
Vergoedingslimiet en eigen bijdrage
Bij sommige medicijnen geldt een vergoedingslimiet. Dit betekent dat alleen het goedkopere, voorkeursgeneesmiddel volledig vergoed wordt. Kies je (of jouw apotheek) voor een duurder medicijn? Dan moet je mogelijk zelf bijbetalen. De eigen bijdrage is maximaal € 250,- per kalenderjaar voor alle medicijnen samen.
Daarnaast geldt voor medicijnen uit de basisverzekering het eigen risico. Dit betekent dat je eerst een bepaald bedrag zelf moet betalen voordat je zorgverzekeraar kosten vergoedt. Een uitzondering hierop zijn de zogenoemde ‘preferente’ geneesmiddelen. Een aantal zorgverzekeraars verrekent de kosten hiervan niet met het eigen risico.
Extra uitleg: Preferente geneesmiddelen
Preferente geneesmiddelen zijn medicijnen waarvan de zorgverzekeraar heeft bepaald dat ze als eerste keuze worden vergoed binnen een bepaalde geneesmiddelengroep. Dit betekent dat de zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn met dezelfde werkzame stof vergoedt. Dit wordt ook wel het preferentiebeleid genoemd.
Het doel van het preferentiebeleid is om de zorgkosten te beperken en geneesmiddelen betaalbaar te houden. Door alleen de goedkoopste, maar even effectieve variant te vergoeden, bespaart de zorgverzekeraar kosten zonder in te leveren op de kwaliteit van de zorg. Andere merken of varianten worden niet vergoed, tenzij er een medische noodzaak is.
Wat kun je verwachten bij de apotheek?
Een apotheek rekent kosten voor de dienstverlening, zoals het verstrekken van medicijnen en het geven van advies. Ook deze kosten vallen onder het eigen risico.
Goed om te weten
- De apotheek is verplicht om jou te informeren als een medicijn niet volledig vergoed wordt.
- Je mag altijd vragen naar goedkopere alternatieven.
Bijzondere situaties
Voor sommige medicijnen gelden extra regels:
- Niet-geregistreerde medicijnen worden alleen vergoed als ze wetenschappelijk bewezen effectief zijn.
- Soms worden medicijnen alleen vergoed bij specifieke aandoeningen.
Aanvullende verzekering: extra mogelijkheden
Heb je regelmatig medicijnen nodig die niet (volledig) worden vergoed? Dan kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden. Controleer je polisvoorwaarden om te zien voor welke medicijnen je via de aanvullende verzekering een vergoeding krijgt.
Praktische tips
- Controleer je vergoeding. Kijk op medicijnkosten.nl of jouw medicijn wordt vergoed.
- Vraag advies. Twijfel je over de kosten? Neem contact op met je zorgverzekeraar of apotheek.
- Overleg met je arts. Soms zijn er goedkopere alternatieven zonder bijbetaling.
Goed om te weten
Voor medicijnen die je in een ziekenhuis of Wlz-instelling (Wet langdurige zorg) krijgt, gelden andere regels. Deze kosten vallen niet onder je eigen risico.