Revalidatiezorg: alles over de vergoeding
Heb je revalidatiezorg nodig na een ziekte of ongeluk? Dan wil je waarschijnlijk weten waar je recht op hebt en hoe je de juiste zorg krijgt. Revalidatiezorg helpt je om weer zo zelfstandig mogelijk te leven. Deze zorg valt onder de basisverzekering, maar er gelden wel voorwaarden. We leggen uit hoe het werkt en waar je op moet letten.

In het kort
Revalidatiezorg is zorg die je helpt herstellen na een ziekte of ongeluk. De basisverzekering vergoedt deze zorg, maar alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Er zijn drie soorten revalidatiezorg:
- Algemene revalidatiezorg: behandeling door een revalidatiearts.
- Interdisciplinaire revalidatiezorg: samenwerking tussen meerdere specialisten.
- Geriatrische revalidatiezorg: herstelzorg voor kwetsbare ouderen.
Revalidatiezorg valt onder het eigen risico van de basisverzekering. Dit betekent dat je eerst je eigen risico betaalt voordat de zorgverzekering de kosten vergoedt.
Wat is revalidatiezorg?
Revalidatiezorg helpt je om dagelijkse activiteiten weer zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. Dit kan gaan om lichamelijk herstel, maar ook om het omgaan met beperkingen na een ziekte of ongeluk. Je krijgt deze zorg onder begeleiding van een revalidatiearts, en soms is een heel team van specialisten betrokken, zoals een fysiotherapeut, logopedist of ergotherapeut. Revalidatiezorg is iets anders dan gewone fysiotherapie: het is altijd medisch specialistische zorg en kan soms in een revalidatiecentrum plaatsvinden, met of zonder opname.
Drie vormen van revalidatiezorg
Revalidatiezorg wordt op drie manieren aangeboden:
- Algemene revalidatiezorg: behandeling door een revalidatiearts, die onderzoekt wat je nodig hebt om te herstellen.
- Interdisciplinaire revalidatiezorg: samenwerking tussen meerdere zorgverleners, zoals een fysiotherapeut, logopedist en maatschappelijk werker. Dit is nodig bij complexere klachten die verschillende vormen van zorg vereisen.
- Geriatrische revalidatiezorg: herstelzorg voor kwetsbare ouderen na een ziekenhuisopname of bij een acute achteruitgang in functioneren.
Wanneer krijg je een vergoeding?
De basisverzekering vergoedt revalidatiezorg, maar alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor alle vormen van revalidatiezorg gelden de volgende voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen:
- Je hebt een verwijzing van een medisch specialist nodig. Zonder verwijzing wordt de zorg niet vergoed.
- De zorg moet medisch noodzakelijk zijn. Dit betekent dat revalidatieartsen deze zorg standaard aanbieden voor jouw aandoening.
- De zorg moet voldoen aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Dit houdt in dat de zorg wetenschappelijk bewezen effectief en veilig moet zijn. Je krijgt dus alleen behandelingen die in de praktijk goed werken.
- Je begint met de minst intensieve behandeling. Dit heet ‘stepped care’: pas als een lichtere behandeling niet voldoende helpt, krijg je een intensievere vorm vergoed.
- Sommige zorgverzekeraars stellen extra eisen, zoals een aangesloten zorgverlener bij een erkende beroepsgroep. Check daarom altijd de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.
Specifieke voorwaarden voor vergoeding geriatrische revalidatiezorg
Kwetsbare ouderen kunnen geriatrische revalidatiezorg krijgen na een ziekenhuisopname of bij een plotselinge verslechtering van hun gezondheid. In 2025 is de voorwaarde dat je eerst in het ziekenhuis moet hebben gelegen komen te vervallen. Dit betekent dat ouderen ook zonder ziekenhuisopname toegang kunnen krijgen tot geriatrische revalidatiezorg als een arts dit noodzakelijk acht.
- Woon je thuis? Dan wordt deze zorg tot maximaal 6 maanden vergoed door de basisverzekering.
- Woon je in een instelling? Dan valt de zorg onder de Wet langdurige zorg (Wlz).
Praktische tips
- Check de voorwaarden. Vraag bij je zorgverzekeraar na welke eisen er gelden voor de vergoeding.
- Vraag op tijd een verwijzing aan, zonder verwijzing van een medisch specialist krijg je de zorg niet vergoed.
- Twijfel je of je recht hebt op een vergoeding? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar voor advies.