Chat with us, powered by LiveChat Vergoeding neuscorrectie bij ademhalingsklachten - SKGZ
Menu overslaan

Vergoeding neuscorrectie bij ademhalingsklachten

Uitleg

Heb je moeite met ademhalen door je neus en heeft je arts een operatie voorgesteld? Dan wil je natuurlijk weten of die behandeling wordt vergoed uit de basisverzekering. 

In het kort

  • Alleen een operatie bij interne neusklepinsufficiëntie wordt vergoed.
  • De klachten moeten ernstig, langdurig (langer dan een jaar) en objectief meetbaar zijn.
  • De KNO-arts moet met een test aantonen dat de operatie naar verwachting helpt.
  • De beoordeling gebeurt aan de hand van de werkwijzer van het Verzekeringsgeneeskundig Adviescollege (VAV).
  • Je zorgverzekeraar moet vooraf toestemming geven.
  • Operaties bij externe neusklepinsufficiëntie worden niet vergoed, ook niet als ze medisch bedoeld zijn.

Alleen vergoeding voor correctie 'interne neusklep'

Sinds 15 mei 2025 is er meer duidelijkheid over de vergoeding van neuscorrecties. Alleen een correctie van de zo genoemde ‘interne neusklep’ wordt vergoed. Andere ingrepen, zoals een operatie aan de externe neusklep, vallen hier niet onder. 

Ademhalingsproblemen kunnen ontstaan door slecht werkende neuskleppen. Je hebt twee soorten neuskleppen:

  • Interne neuskleppen zitten hoog in je neus, bij de neusbrug. Bij sommige mensen klapt die neusklep dicht bij het inademen. Dit kan benauwdheid geven, vooral bij inspanning, maar soms ook in rust. Als uit onderzoek blijkt dat een operatie helpt, wordt deze neuscorrectie vergoed.
  • Externe neuskleppen zitten bij de neusvleugels. Bij een externe neusklepinsufficiëntie worden de neusvleugels bij inademing naar binnen gezogen, wat ook benauwdheid kan veroorzaken. Deze correctie wordt niet vergoed, omdat niet wetenschappelijk is bewezen dat de operatie effectief is.

Goed om te weten

In het basispakket wordt een inwendige neuscorrectie (zoals een septumcorrectie) in veel gevallen wél standaard vergoed bij medische noodzaak. Voor een uitwendige correctie gelden striktere eisen, omdat het onderscheid met cosmetische ingrepen dan sneller speelt. Onder uitwendige correcties vallen ook correcties aan de neuskleppen.

Wanneer kom je in aanmerking voor vergoeding?

Een uitwendige neuscorrectie wordt alleen vergoed als aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan:

  1. Langdurige ademhalingsproblemen
    Je hebt al langer dan een jaar veel moeite met ademhalen door je neus. Andere behandelingen, zoals neussprays, hebben niet geholpen en je hebt er elke dag last van.
  2. Klachten zijn meetbaar
    De ernst van je klachten is gemeten met een wetenschappelijke vragenlijst, de NOSE-score (Nasal Obstruction Symptom Evaluation).
  3. Zichtbare afwijking aan de neus
    Aan de buitenkant van je neus is duidelijk een afwijking te zien, die de ademhalingsproblemen kan verklaren.
  4. Afwijking is te zien van binnenuit
    Tijdens een kijkonderzoek in je neus (via een scoop) is te zien dat er echt een blokkade is die past bij de klachten en bij wat aan de buitenkant van je neus zichtbaar is.
  5. Geen andere oplossing mogelijk
    Het is niet mogelijk om de problemen op te lossen met een minder ingrijpende ingreep, zoals een neustussenschot-correctie. Een volledige neuscorrectie is echt nodig.
  6. Bewezen effectief
    Uit medisch-wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze operatie beter werkt dan andere behandelingen of alleen een septumcorrectie.

Let op

Ook als je arts een behandeling medisch noodzakelijk vindt, wordt die niet automatisch vergoed. Alleen zorg die bewezen effectief is – volgens wetenschappelijk onderzoek – valt onder de basisverzekering. In dit geval is dat dus alleen de correctie van de interne neuskleppen.

In de praktijk

We horen vaak van mensen dat zij van hun arts een behandeling krijgen voorgesteld die uiteindelijk niet wordt vergoed. Dat zorgt voor onbegrip en teleurstelling. Want je verwacht misschien dat een medische behandeling automatisch onder de basisverzekering valt. 

Maar zorgverzekeraars mogen alleen behandelingen vergoeden die voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk. Dat betekent: er moet voldoende bewijs zijn dat de behandeling werkt. Het Zorginstituut heeft vastgesteld dat dit bewijs er wél is voor correcties van de interne neusklep, maar niet voor correcties van de externe neusklep. Het standpunt geldt voor de ingreep als geheel.

Tip

Vraag je arts altijd of de behandeling die hij of zij voorstelt ook echt onder de basisverzekering valt. En of er bewezen effectieve alternatieven zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Ook interessant