Basisverzekering: wat wordt vergoed en waar moet je op letten?
De basisverzekering vergoedt een groot deel van je zorgkosten. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Wil je weten of een behandeling of medicijn wordt vergoed? Kijk dan op de website van je zorgverzekeraar of neem contact op met je zorgverzekeraar. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de basisverzekering.

In het kort
- De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering.
- Vergoeding hangt af van je polisvoorwaarden.
- Gecontracteerde zorg is meestal volledig vergoed, niet-gecontracteerde zorg kan extra kosten met zich meebrengen.
- Sommige zorgkosten, die je zelf moet betalen, kun je aftrekken van de belasting.
- Een basisverzekering is verplicht als je in Nederland woont of werkt.
Wat zit er in de basisverzekering?
De inhoud van de basisverzekering is wettelijk vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). De overheid bepaalt welke zorg is opgenomen in de basisverzekering.
Is de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar hetzelfde?
Ja, de basisverzekering heeft bij iedere zorgverzekeraar dezelfde dekking. Wel kunnen er verschillen zijn in de manier waarop zorg wordt vergoed. Dit hangt af van het type polis dat je hebt:
- Naturapolis: je zorg wordt volledig vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.
- Combinatiepolis: voor sommige zorgsoorten krijg je alleen een volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Voor de overige zorgsoorten heb je een vrije zorgkeuze.
Wat is gecontracteerde zorg?
Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners over de kwaliteit en kosten van de zorg. Ga je naar een zorgverlener die een contract heeft met je verzekeraar? Dan wordt de behandeling meestal volledig vergoed. Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak een deel van de kosten zelf betalen. Controleer daarom altijd of je zorgverlener een contract heeft met je verzekeraar.
Belastingvoordeel: kun je zorgkosten aftrekken?
Sommige zorgkosten die je zelf betaalt, kun je aftrekken bij je belastingaangifte. Dit geldt bijvoorbeeld voor kosten die niet worden betaald door je zorgverzekering, zoals bepaalde medicijnen of behandelingen. Let op:
- Kosten die onder het verplicht eigen risico vallen, mag je niet aftrekken.
- Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van aftrekbare zorgkosten.
- Je kunt ook zorgkosten voor je fiscale partner of kinderen jonger dan 27 jaar aftrekken als zij deze niet zelf kunnen betalen.
Let op: een basisverzekering is verplicht
Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering hebben. Heb je geen basisverzekering, terwijl je verzekeringsplichtig bent? Dan kun je een boete krijgen. Bovendien mag je zorgkosten die onder de basisverzekering vallen niet aftrekken als je geen verzekering hebt.
De zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht
Een zorgverzekeraar is wettelijk verplicht je te accepteren voor de basisverzekering, wat je leeftijd of gezondheidssituatie ook is. Voorwaarde is wel dat je verzekeringsplichtig bent. De verzekeraar mag je wel weigeren voor een aanvullende verzekering.
Er zijn uitzonderingen. Een zorgverzekeraar mag je in de volgende situaties wel weigeren voor de basisverzekering:
- Als je fraude hebt gepleegd.
- Als de verzekeraar de verzekering wegens een achterstand heeft beëindigd? Dan hoeft de zorgverzekeraar je 5 jaar lang niet te accepteren.
Tip
Wil je onverwachte kosten voorkomen? Controleer voor een behandeling altijd of je zorgverlener een contract heeft met je verzekeraar. Zo weet je zeker wat je zelf moet betalen.