Een zorgverzekering afsluiten voor iemand anders
Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar hoe werkt het afsluiten van een zorgverzekering? En wat als je iemand anders wilt (mee)verzekeren? In deze uitleg lees je hoe het zit en welke keuzes je hebt.

In het kort
- De persoon die de verzekering afsluit, heet de verzekeringsnemer.
- Een verzekeringsnemer kan meerdere personen op zijn polis meeverzekeren.
- Een volwassen meeverzekerde kan op elk moment overstappen naar een eigen verzekering.
- Soms is het verstandig om een polis te splitsen, bijvoorbeeld bij betalingsachterstanden of een echtscheiding.
- Minderjarigen moeten door een meerderjarige, bijvoorbeeld een ouder of voogd verzekerd worden.
Wie is de verzekeringsnemer?
De verzekeringsnemer is degene die de zorgverzekering heeft afgesloten. Deze persoon kan anderen, zoals een partner of kinderen, op zijn polis meeverzekeren. De verzekeringsnemer is verantwoordelijk voor alle betalingen aan de zorgverzekeraar van alle verzekerden op de polis (maandpremie & eigen risico).
Een eigen zorgverzekering afsluiten
Een meeverzekerde kan op elk moment een eigen zorgverzekering afsluiten. Dit heet polissplitsing. Dit kan bij dezelfde of een andere zorgverzekeraar. Zodra de nieuwe verzekering ingaat, kan de verzekeringsnemer de oude verzekering voor die persoon stopzetten. Polissplitsing kan nuttig zijn in de volgende situaties:
- Bij betalingsachterstanden
Als een verzekeringsnemer een premieachterstand van meer dan zes maanden heeft, brengt het CAK een bestuursrechtelijke premie in rekening. Dit bedrag is hoger dan de standaard zorgpremie. Door de polis te splitsen, kan de meeverzekerde zelf een nieuwe verzekering afsluiten en voorkomt hij extra kosten. - Bij echtscheiding
Bij een scheiding blijft de verzekeringsnemer verantwoordelijk voor de premie van de ex-partner als die nog op de polis staat. Door de polis te splitsen, wordt elke persoon zelf verantwoordelijk voor zijn eigen premie. - Als de verzekeringsnemer in detentie gaat
Gaat de verzekeringsnemer de gevangenis in? Dan blijven de meeverzekerden op zijn polis staan. Zij kunnen beter een eigen zorgverzekering afsluiten om premieschulden te voorkomen. Voor de gedetineerde zelf hoeft tijdelijk geen premie te worden betaald. Hij krijgt zorg via het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Gevolgen voor collectiviteitskorting en aanvullende verzekering
Polis splitsing kan invloed hebben op de collectiviteitskorting en aanvullende verzekeringen. Controleer altijd de polisvoorwaarden of neem contact op met de zorgverzekeraar.
Zorgverzekering voor minderjarigen
Ouders of voogden moeten een zorgverzekering afsluiten voor hun kind. Dit is wettelijk verplicht. Het is voor een minderjarige wel mogelijk om bij een andere zorgverzekeraar verzekerd te zijn dan bij de ouders. Je hebt hiervoor wél toestemming nodig van een wettelijk vertegenwoordiger of ouder én hij of zij moet deze verzekering voor je aanvragen.
Tip
Controleer altijd op het polisblad wie de verzekeringsnemer is. Dit voorkomt verrassingen bij premiebetalingen of wijzigingen in de verzekering.