Detentie en je zorgverzekering en zorgtoeslag
Zit je in detentie, bijvoorbeeld omdat je een straf uit moet zitten in de gevangenis, een huis van bewaring of een tbs-kliniek? Dan heeft dat gevolgen voor je zorgverzekering en je zorgtoeslag. Geef wijzigingen zo snel mogelijk door aan je zorgverzekeraar en de Dienst Toeslagen.

In het kort
- Je hebt recht op medische zorg tijdens detentie, betaald door het ministerie van Justitie en Veiligheid.
- Je zorgverzekering blijft bestaan, maar de basisverzekering wordt opgeschort en je hoeft geen premie te betalen.
- Een aanvullende zorgverzekering blijft doorlopen, tenzij je zorgverzekeraar instemt met opschorting.
- Je hebt geen recht op zorgtoeslag zolang je geen premie voor de basisverzekering betaalt.
- Je moet je detentie melden bij je zorgverzekeraar en de Dienst Toeslagen.
Recht op medische zorg in detentie
Tijdens je detentie heb je recht op medische zorg. Deze zorg wordt niet vergoed via je zorgverzekering, maar door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Je zorgverzekering blijft bestaan, maar je basisverzekering wordt opgeschort. Dit betekent dat je geen zorgpremie hoeft te betalen en geen recht hebt op zorgtoeslag.
Om dit te regelen, moet je je zorgverzekeraar informeren en een detentieverklaring overleggen. Je zorgverzekeraar schort je basisverzekering dan op.
Een zorgverzekering is verplicht ook als je in detentie zit
Iedereen moet een zorgverzekering hebben, ook als je gedetineerd bent. Heb je geen zorgverzekering en sta je niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente? Dan kun je via een briefadres een zorgverzekering afsluiten en deze direct opschorten. Je hoeft dan geen premie te betalen.
Aanvullende zorgverzekering en detentie
Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan moet je daar wel premie voor blijven betalen, tenzij je zorgverzekeraar akkoord gaat met opschorting. Je kunt hier een verzoek voor indienen, maar de zorgverzekeraar kan dit weigeren.
Geen recht op zorgtoeslag
Omdat je geen premie voor de basisverzekering betaalt, heb je ook geen recht op zorgtoeslag. Je moet dit melden bij de Dienst Toeslagen om te voorkomen dat je later zorgtoeslag moet terugbetalen.
Zorgtoeslag voor je partner: de 50%-regel
Heb je een toeslagpartner? Dan heeft de achtergebleven partner recht op de helft van de zorgtoeslag voor twee personen. Je kunt te maken krijgen met de volgende situaties:
- Zorgtoeslag staat op naam van de achtergebleven partner → geen actie nodig, de Dienst Toeslagen past de 50%-regel toe.
- Zorgtoeslag staat op naam van de gedetineerde → de zorgtoeslag stopt en de achtergebleven partner moet zelf zorgtoeslag aanvragen.
Let op: Het inkomen van de gedetineerde telt nog steeds mee bij de berekening van de zorgtoeslag.
Meer gezinsleden op de polis? Dan kan het handig zijn de polis te splitsen
Ga je in detentie en ben je verzekeringsnemer? Dan blijf je verantwoordelijk voor de premiebetaling van de gezinsleden (de meeverzekerden) die op je polis staan. Meestal heb je in detentie geen inkomen, daarom is het beter dat de meeverzekerden een eigen zorgverzekering afsluiten. Zij worden daarmee zelf verantwoordelijk voor de betaling van de premie. Zo voorkom je premieschulden. Ben je zelf meeverzekerd dan is splitsen van de polis niet nodig. Je moet dan wel aan de zorgverzekeraar doorgeven dat je in detentie gaat.
Na je detentie
Als je vrijkomt, moet je je zorgverzekeraar informeren. Je zorgverzekering wordt dan weer geactiveerd en je moet weer premie betalen. Als je recht hebt op zorgtoeslag, kun je die weer aanvragen bij de Dienst Toeslagen.
Voorbeeldbrieven
Let op!
- Ontvang je onterecht zorgtoeslag? Dan moet je deze terugbetalen.
- Meld je detentie altijd bij je zorgverzekeraar met een detentieverklaring.
- Geef je detentie ook door aan de Dienst Toeslagen, zodat je zorgtoeslag op tijd wordt stopgezet.
Extra informatie
Vragen en klachten
Heb je een vraag of klacht over je zorgverzekering? Neem dan contact met ons op. Je kunt met al je vragen over je zorgverzekering bij ons terecht.