Chat with us, powered by LiveChat Gevolgen van een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar - SKGZ
Menu overslaan

Gevolgen van een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar

Uitleg

Een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar kan vervelende gevolgen hebben. Als je je premie of andere rekeningen van de zorgverzekeraar niet op tijd betaalt, kan dit leiden tot extra kosten. Ook je aanvullende verzekering en zorgtoeslag kunnen in gevaar komen. 

decoratief

In het kort

  • Na een premieachterstand van 6 maanden word je aangemeld bij het CAK en betaal je een hogere bestuursrechtelijke premie.
  • Je aanvullende verzekering kan worden stopgezet.
  • Je kunt niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar zolang je een premieachterstand hebt.
  • De zorgverzekeraar mag schulden verrekenen met uit te betalen vergoedingen of je pgb.
  • Ook met een betalingsachterstand blijf je verzekerd voor zorg uit de basisverzekering.


Wat gebeurt er als je je zorgpremie niet betaalt?

Je zorgverzekeraar zal je eerst betalingsherinneringen sturen. Als je na 2, 4 en 6 maanden nog niet hebt betaald, ontvang je brieven waarin de gevolgen van de achterstand worden uitgelegd. Betaal je niet op tijd, dan kan de zorgverzekeraar administratiekosten of incassokosten in rekening brengen. Ook kan de zorgverzekeraar een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Heb je 6 maandpremies niet betaald? Dan meldt de zorgverzekeraar je aan bij het CAK voor de Regeling betalingsachterstand zorgpremie. Je betaalt dan een bestuursrechtelijke premie. 

Goed om te weten

  • Ook als je een betalingsachterstand hebt, blijf je verzekerd voor zorg uit de basisverzekering.

Gevolgen voor je aanvullende verzekering

Als je een betalingsachterstand hebt, kan je aanvullende verzekering worden beëindigd. Meestal gebeurt dit al bij een achterstand van 2 maanden. In sommige gevallen kun je een losse aanvullende verzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar.

Niet overstappen 

Zolang je een premieachterstand hebt, kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je moet eerst je schuld aflossen voordat je een nieuwe basisverzekering kunt afsluiten.

Verrekening met andere schulden bij de zorgverzekeraar

Heb je een openstaande schuld, zoals een premieachterstand of een onbetaald eigen risico? Dan mag de zorgverzekeraar dit verrekenen met een vergoeding waar je recht op hebt. Dit moet de zorgverzekeraar wel vooraf aankondigen.

Ook als je zonder betalingskenmerk een bedrag overmaakt, mag de zorgverzekeraar dit gebruiken om een openstaande rekening te voldoen. Vermeld daarom altijd het betalingskenmerk bij een handmatige overboeking.

Wat betekent een betalingsachterstand voor je pgb?

Als je nog geld moet betalen aan je zorgverzekeraar, kan dit invloed hebben op je persoonsgebonden budget (pgb). De zorgverzekeraar mag dit bedrag verrekenen, waardoor je minder of geen budget ontvangt. Dit betekent dat je geen zorg meer kunt inkopen via een pgb, maar wel zorg in natura kunt aanvragen. Dit houdt in dat een zorgverlener de zorg direct levert zonder dat jij de betaling regelt.

Je pgb kan zelfs worden stopgezet als je een betalingsachterstand hebt. Iedere zorgverzekeraar hanteert eigen voorwaarden, maar in het algemeen geldt dat een pgb niet wordt toegekend als je een premieachterstand van 4 maanden of meer hebt. Dit kan ook een reden zijn om een bestaand pgb stop te zetten.

Hoe voorkom je betalingsachterstanden

• Automatische incasso: De premie wordt op tijd afgeschreven, zolang er voldoende saldo op je rekening staat.
• Duidelijke betaling: Maak je de premie zelf over? Vermeld altijd het juiste betalingskenmerk om fouten te voorkomen.
• Hulp bij betalingsproblemen: Kun je de premie niet op tijd betalen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar om een betalingsregeling af te spreken. 

Tip

Heb je moeite met het betalen van je premie? Neem zo snel mogelijk contact op met je zorgverzekeraar om een betalingsregeling af te spreken. Dit kan voorkomen dat je wordt aangemeld bij het CAK en een hogere premie moet betalen.