Duidelijkheid over vergoeding neuscorrecties
Zorginstituut Nederland heeft een standpunt ingenomen over de vergoeding van neusklepcorrecties. Met ingang van 15 mei 2025 komen interne neusklepcorrecties voor vergoeding uit de basisverzekering in aanmerking. Externe neusklepcorrecties worden niet vergoed.

Volgens het Zorginstituut is er bij interne neusklepinsufficiëntie voldoende wetenschappelijk bewijs dat de correctie hiervan effectief is. Bij externe neusklepcorrecties – zoals het plaatsen van alar battens of spreader grafts – ontbreekt dit bewijs. Daardoor voldoen deze behandelingen niet aan het criterium ‘stand van de wetenschap en praktijk’ en kunnen ze niet uit de basisverzekering worden vergoed.
Relatief veel vragen en klachten over vergoeding operaties aan de neus
Bij SKGZ komen relatief veel klachten binnen over het niet vergoeden van operaties aan de neus. Het gaat dan niet over het rechtzetten van het neustussenschot of ingrepen aan het neusslijmvlies, maar om een zogenoemde rinoplastiek. Vaak betreft het mensen met ademhalingsklachten, waarbij de arts een behandeling voorstelt die niet wordt vergoed.
De onduidelijkheid over welke behandeling wel of niet voor vergoeding in aanmerking komt, leidt vaak tot onbegrip en frustratie. We zijn dan ook blij dat er nu ten aanzien van de neusklepcorrecties een helder onderscheid is gemaakt. Dat helpt verzekerden, zorgverleners én zorgverzekeraars.
Wat betekent dit voor patiënten?
Alleen operaties aan de interne neusklep – bovenin de neus, bij de neusbrug – kunnen vergoed worden. De klachten moeten langer dan een jaar bestaan en er moet meetbaar sprake zijn van ernstige klachten. Een KNO-arts moet bovendien met een test aantonen dat de voorgestelde operatie waarschijnlijk helpt.
Correcties van de externe neusklep – onderin de neus, bij de neusvleugels – vallen niet onder de basisverzekering. De arts vraagt de vergoeding altijd vooraf aan bij de zorgverzekeraar. Er is vooraf toestemming nodig.