Chat with us, powered by LiveChat Ombudsman zorgverzekeringen - SKGZ
Menu overslaan

Ombudsman Zorgverzekeringen

Kom je er niet uit met je zorgverzekeraar? Of het nu gaat om vergoedingen, eigen risico, of een behandeling die niet volledig wordt gedekt, de Ombudsman Zorgverzekeringen en haar bemiddelteam staan voor je klaar. We luisteren naar jouw verhaal, denken met je mee en helpen om een oplossing te vinden. Zo nodig nemen we ook contact op met je zorgverzekeraar. Vaak lukt het om samen een oplossing te vinden die zowel niet alleen rechtmatig is, maar ook rechtvaardig voelt. Bemiddeling is altijd gratis. 

‘Als je een probleem hebt, wil je dat er iemand naar je luistert en met je meedenkt. Of in ieder geval goed uitlegt hoe het precies zit met die regels, vergoedingen, eigen risico en eigen bijdragen.’

Frederique van Zomeren

Ombudsman Zorgverzekeringen

Wanneer en hoe schakel je de Ombudsman Zorgverzekeringen in?

Ben je het niet eens met een beslissing van je zorgverzekeraar, bijvoorbeeld over de vergoeding van een behandeling, je zorgpremie of het gebruik van hulpmiddelen?

Stap 1. Neem eerst contact op met de klantenservice van je zorgverzekeraar om het probleem te bespreken.

Stap 2. Kom je er samen met je zorgverzekeraar niet uit? Wij staan klaar om te luisteren, mee te denken en te bemiddelen. Je kunt ons bereiken via chat, telefoon of mail. Liever direct je klacht indienen? Dat doe je via het klachtenformulier.


Klacht indienen

Werken met hoofd en hart

Frederique van Zomeren is sinds september 2022 Ombudsman Zorgverzekeringen. Ze is een bevlogen en ervaren mediator en jurist. Frederique heeft een achtergrond in recht en internationale onderhandelingen met ruime ervaring in bemiddeling bij complexe thema’s op het snijvlak van de publieke en private sector en in de zorg. Frederique is partner bij HAvZ Mediation en oprichter van DoeDemocratie.nu. Jarenlang was ze ook voorzitter van de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) en bestuurder bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).

Frederique van Zomeren

Ombudsman Zorgverzekeringen

Ombudsprudentie, een kijkje in de keuken van de Ombudsman

SKGZ ontvangt jaarlijks zo’n 2.500 klachten van verzekerden over hun zorgverzekering. Het grootste deel wordt opgelost via bemiddeling door de Ombudsman Zorgverzekeringen.  Ombudsprudentie geeft inzicht in de responsieve, oplossingsgerichte manier van werken van de Ombudsman en het team professionals dat haar ondersteunt. De verhalen zijn geanonimiseerd en bedoeld ter inspiratie. Omdat iedere situatie uniek is, kunnen aan deze Ombudsprudentie geen rechten worden ontleend.

Neem een kijkje in de keuken van de Ombudsman

Lees de Ombudsprudentie

Ombudsthema's, extra focus en aandacht

Als er sprake is van signalen over waar het zorgverzekeringsstelsel kraakt en die (potentieel) grote maatschappelijke impact hebben, dan benoemen we die tot ombudsthema. Het gaat hier dus om thema’s die een individuele zaak of individuele verzekeraar overstijgen. Deze thema’s krijgen extra focus en aandacht om impactvolle verbeteringen te kunnen realiseren. 

De ene keer gebeurt dat achter de schermen, door knelpunten aan te kaarten en expertise in te brengen bij beleidsmakers. De andere keer door het onderwerp actief in de publiciteit te brengen en extra voorlichting te geven. Maar altijd met hetzelfde doel: een goede toegang tot zorg voor iedereen.

Lees meer over de Ombudsthema's

Extra focus voor impactvolle verbeteringen

Klagen loont

Soms maakt een klacht écht verschil, niet alleen voor jou, maar ook voor anderen. Neem het voorbeeld van Jeanette, een COPD-patiënte die hogere energiekosten had door haar zuurstofapparaat. Haar zorgverzekeraar wilde slechts een standaardbedrag vergoeden, maar door bemiddeling en een bindende uitspraak van onze Geschillencommissie kreeg Jeanette alsnog haar werkelijke kosten vergoed. Dit besluit geldt nu voor alle patiënten in een vergelijkbare situatie.

Publicaties

Geschillencommissie Zorgverzekeringen

Naast bemiddeling kun je je klacht ook voorleggen aan de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. Die beoordeelt of de polisvoorwaarden correct zijn toegepast. De procedure is laagdrempelig en kost € 37,-. Als je (deels) gelijk krijgt, ontvang je dit bedrag terug.