Nieuwe voorzitter Geschillencommissie Zorgverzekeringen

Het bestuur van de SKGZ heeft een nieuwe voorzitter van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen benoemd. Professor dr.mr. Anniek de Ruijter volgt professor mr. Toon van Mierlo op, die zich ruim 15 jaar heeft ingezet als voorzitter van de Geschillencommissie.

Bijdragen aan toegang tot zorg

Het bestuur van de SKGZ is zeer te spreken over de kwaliteiten en ervaring die De Ruijter meebrengt. “Zij zet zich al jarenlang in voor de bescherming van waarden zoals solidariteit en menselijke waardigheid in de gezondheidszorg. Haar profiel sluit daarmee naadloos aan op de ambitie van de SKGZ om bij te dragen aan de toegang tot zorg,” zegt Ton Rombouts , voorzitter van het bestuur.

Voorzitter met een brede maatschappelijke blik

De Ruijter is hoogleraar Gezondheidsrecht en -beleid aan de Universiteit van Amsterdam en directeur en initiatiefnemer van het centrum van Gezondheid en Leven, sectieleider van de vakgroep gezondheidsrecht en voorzitter Academische Raad van het Amsterdam Institute for Global Health. In het verleden was zij directeur en bestuurder van het bureau van de Clara Wichmann stichting, die zich inzet voor gendergelijkheid en een betere maatschappelijke en juridische positie voor vrouwen.

Versterking van de geschillencommissie

Naast een nieuwe voorzitter heeft de Geschillencommissie Zorgverzekeringen ook twee nieuwe leden: Hans Linders en Berry van Drunen. Linders is gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en focust zich als partner bij De Galan Groep op strategische juridische vraagstukken in de zorg. Van Drunen is advocaat, gecertificeerd mediator en arbitrator bij het kantoor Van Drunen De Birk advocaten, dat hij mede oprichtte. Het derde nieuwe lid, Sacha Schneiders-Spoor, start in september. Zij is een maatschappelijk betrokken jurist en zij rondt, in verband met pensionering, deze zomer haar werkzaamheden als advocaat-generaal af bij het Gerechtshof van Amsterdam.

De Geschillencommissie Zorgverzekeringen

Als verzekerde en zorgverzekeraar het niet met elkaar eens zijn, dan kan de Geschillencommissie een (bindende) uitspraak doen. Partijen kunnen ook naar de rechter gaan, maar de geschillencommissie is een toegankelijk en goedkoper alternatief. De SKGZ is door de overheid aangewezen als officiële geschilleninstantie voor de zorgverzekeringen. 

Lees ook: