Zorg(verzekering) op reis

Zorg(verzekering) op reis

Medische zorg op vakantie

Heb je een klacht over medische zorg op reis? Neem contact met ons op

Het regelen van een vergoeding voor medische zorg in het buitenland kan ingewikkeld zijn. De Nederlandse zorgverzekering biedt werelddekking, maar onder bepaalde voorwaarden. Heb je een afwijzing gekregen van de zorgverzekeraar? Of heb je kosten voor moeten schieten en heb je daarover een vraag of klacht? Neem gerust contact met ons op om jouw situatie te bespreken.


Basiszorgverzekering biedt werelddekking, maar onder voorwaarden

De Nederlandse basiszorgverzekering heeft werelddekking. Maar let op! De verzekeraar vergoedt niet alle kosten van medische zorg op reis. En misschien moet je bepaalde kosten voorschieten. Met de gratis Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) kun je zorg krijgen bij ziekte tijdens een vakantie in Europa. Vaak staat de EHIC op de achterkant van de zorgpas van de zorgverzekeraar. Is dit niet zo? Vraag dan van tevoren een EHIC of 111-formulier aan. Dit voorkomt veel problemen tijdens de vakantie of reis. Heb je tijdens je vakantie of reis zorg nodig? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Onverwachte kosten kunnen voorkomen worden door altijd goed te controleren waarvoor je tekent in het buitenland.

Belangrijke punten bij de vergoeding van zorg tijdens je vakantie:

  • De basiszorgverzekering biedt werelddekking
  • Niet alle in het buitenland gemaakte kosten worden vergoed
  • Vraag voor vertrek een EHIC of 111-formulier aan
  • Een aanvullende ziektekostenverzekering of reisverzekering, kan meer kosten vergoeden
  • Er gelden andere regels als je naar het buitenland gaat voor geplande zorg.

Heb je vragen over zorg tijdens vakantie in het buitenland?

Voor de vergoeding van zorgkosten gemaakt tijdens een vakantie of buitenlandse reis gelden veel regels en voorwaarden. Deze kunnen jaarlijks veranderen. Denk je dat jij wel recht hebt op vergoeding van buitenlandse zorg, maar zegt de zorgverzekeraar van niet? Of ben je het niet eens met de over een vergoeding? Een klacht bij ons indienen kan altijd.

Twijfel je of wij kunnen bemiddelen bij jouw klacht? Doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons en leg het probleem aan ons voor. Ook bij vragen over een brief of besluit van de zorgverzekeraar, staan wij klaar met advies.

Box icon

In de praktijk

Henk laat zich in het buitenland behandelen voor zijn sportblessure. Hij stuurt de rekening naar zijn Nederlandse zorgverzekeraar. Deze vergoedt de rekening niet. Ook de Geschillencommissie blijft bij dit oordeel. Henk heeft namelijk geen doorverwijzing en de kliniek waar hij is geweest, is niet aangesloten bij het Britse ‘ziekenfonds’. Henk moet de zorgkosten zelf betalen.

Klacht indienen

Zijn er problemen met de zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

Ga je op reis naar het buitenland? Check dan hoe je verzekerd bent. Want als je in het buitenland medische zorg nodig hebt, is er een kans dat je niet alle zorgkosten vergoed krijgt. En die kosten kunnen flink oplopen. Welke kosten je wel vergoed krijgt en welke ‘spelregels’ daarbij gelden? Dat is afhankelijk van het land waar je medische zorg nodig hebt. Hieronder lees je er meer over en geven we tips om onverwachte hoge kosten te voorkomen.


Meer weten?

Europese Commissie

Informatie van de Europese Commissie over de Europese zorgpas (EHIC)

Rijksoverheid

Antwoord op de vraag: hoe ben ik voor zorg verzekerd als ik op vakantie ben in het buitenland?

CAK

Je kunt bij het CAK een EHIC aanvragen onder de volgende voorwaarden: je woont in een land van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland, je ontvang een pensioen of uitkering uit Nederland en je bent bij het CAK geregistreerd.