Op reis? Check je zorgverzekering!

Ga je op reis naar het buitenland? Check dan je zorgverzekering. Want ziek worden op reis kan flink in de papieren lopen.

Buiten Europa extra opletten

Om te beginnen maakt het nogal wat uit naar welk land je op vakantie gaat. In de meeste landen buiten Europa val je terug op de werelddekking van de zorgverzekering. Dat klinkt veilig, maar die dekking is gekoppeld aan de Nederlandse voorwaarden en de Nederlandse tarieven. Anders gezegd; niet-verzekerde zorg wordt niet vergoed. En bij zorg die in Nederland wel verzekerd is, krijg je nooit een hogere vergoeding dan het bedrag dat je voor diezelfde behandeling in Nederland vergoed had gekregen. Dat kan betekenen dat je flink moet bijbetalen. Medische behandelingen in het buitenland zijn namelijk vaak duurder dan in Nederland.

In Europa Europese zorgpas (EHIC) mee!

Met landen in de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland heeft Nederland goede afspraken. De kosten van noodzakelijke zorg tijdens verblijf worden vergoed alsof je in dat land sociaalverzekerd bent. Als je in België bent, heb je dus dezelfde aanspraken als een Belgische ‘ziekenfondsverzekerde’. Je moet dan wel je European Health Insurance Card kunnen laten zien. Die kaart krijgt ieder een die in Nederland verzekerd is. Als je die niet hebt, vraag hem dan aan bij je zorgverzekeraar.

Tips

Controleer je EHIC achterop je zorgpas. Zorgpas of EHIC niet meer geldig? Vraag dan tijdig een nieuwe aan bij je zorgverzekeraar.
Neem contact op of laat contact opnemen met (de alarmcentrale van) je zorgverzekeraar als er iets is
Sluit een aanvullende ziektekostenverzekering of reisverzekering met medische dekking af. De kosten daarvan verdien je dubbel en dwars terug als je onverwacht medische zorg nodig hebt.
Teken niet voor extra’s zoals een eenpersoonskamer. Die vallen nooit onder de dekking van je zorgverzekering.

Meer weten?

Lees hier meer over het thema (zorg)verzekerd op reis.

Lees ook: