Mondzorg

Mondzorg

Mondzorg

Heb je een klacht over de vergoeding van mondzorg? Wij helpen je op weg

Voor de vergoeding van mondzorg zijn er regels en voorwaarden. Soms krijg je een behandeling helemaal vergoed, soms maar deels. De meeste behandelingen voor volwassenen worden zelfs helemaal niet vergoed vanuit het basispakket. De kosten kunnen hoog oplopen, dus we kunnen ons voorstellen dat je wilt weten waar je aan toe bent. Als er iets onduidelijk is en je wilt weten hoe het zit met de vergoeding, kun je altijd contact met ons opnemen. Ook als je het niet eens bent met een afwijzing van de zorgverzekeraar. Wij helpen je graag op weg.


Mondzorg wordt niet altijd of geheel vergoed vanuit het basispakket

Of mondzorg wordt vergoed hangt af van je leeftijd, de soort behandeling en de soort verzekering. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan worden de meeste tandartskosten uit het basispakket vergoed. Zo is er onder meer een vergoeding voor de periodieke controle en het verwijderen van tandsteen. Voor volwassenen is de vergoeding een stuk beperkter dan voor kinderen tot 18 jaar. Alleen onder strikte voorwaarden krijgen volwassenen mondzorg vanuit de basisverzekering vergoed. Voor sommige behandelingen geldt een eigen bijdrage, zoals voor kunstgebitten. Daarnaast vallen alle tandheelkundige kosten onder het verplichte eigen risico. Een aanvullende verzekering biedt vaak meer mogelijkheden. Hierin zitten wel grote verschillen. In de voorwaarden van de aanvullende verzekering staan de precieze vergoedingen per situatie.

Belangrijke punten bij de vergoeding van mondzorg:

  • Vanuit het basispakket wordt de meeste mondzorg voor jongeren tot 18 jaar vergoed
  • Volwassenen krijgen de meeste mondzorg niet vergoed uit het basispakket
  • Onder strikte voorwaarden worden bepaalde specialistische en medische behandelingen wel vergoed vanuit het basispakket
  • Een aanvullende verzekering biedt meer vergoeding op het gebied van mondzorg

Heb je vragen over mondzorg?

Voor de vergoeding van mondzorg en tandheelkundige behandelingen zijn er veel regels en voorwaarden. Deze kunnen jaarlijks veranderen. Denk je dat jij recht hebt op (meer) vergoeding? Of ben je het niet eens met de beslissing van jouw zorgverzekeraar? Dien hierover een klacht bij ons in. Wij behandelen je klacht onpartijdig en deskundig.

Weet je niet zeker of je bij ons aan het juiste adres bent, doe dan de sneltest. Of bel of chat met ons, ook bij vragen over een brief of besluit van jouw zorgverzekeraar. Wij helpen je graag op weg.

Box icon

In de praktijk

Onder strikte voorwaarden wordt orthodontie vanuit het basispakket vergoed. Eef ondergaat een orthodontiebehandeling en kaakoperatie. Hiervoor dient zij een aanvraag in bij haar zorgverzekeraar. Deze wordt niet goedgekeurd voor de orthodontie, wel voor de kaakoperatie. De Geschillencommissie bekijkt deze zaak en besluit dat er geen indicatie voor bijzondere tandheelkunde is. Hierdoor wordt Eef’s orthodontiebehandeling niet vergoed.

Klacht indienen

Zijn er problemen met je zorgverzekeraar waar je zelf niet uitkomt? Leg je klacht aan ons voor.

Ik wil een klacht indienen

Verdiepende informatie

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan worden de meeste tandartskosten uit het basispakket vergoed. Zo is er onder meer een vergoeding voor de periodieke controle en het verwijderen van tandsteen.

Ben je ouder dan 18 jaar? Dan worden de meeste behandelingen niet vergoed, behalve bij een aanvullende verzekering. Bij gebruik van tandheelkundige, en dus bijzondere medische en meer gespecialiseerde mondzorg, worden vanuit het basispakket wel veel verschillende behandelingen vergoed.


Meer weten?

Zorginstituut Nederland

Bij onduidelijkheid over de precieze inhoud van het basispakket stelt het Zorginstituut vast welke zorg tot het basispakket behoort.