Zorgverzekeraar moet werkelijke stroomkosten van zuurstofapparatuur vergoeden

Dat de energieprijzen gestegen zijn, merken we allemaal. Vaak kun je als consument nog wel iets op de stroomkosten bezuinigen. Er zijn echter consumenten die op een grote uitgavenpost niets kunnen bezuinigen, namelijk zij die problemen hebben met de ademhaling. Voor hen is het letterlijk ‘slikken of stikken’. Daar komt nu verandering in.

De Geschillencommissie Zorgverzekeringen heeft bepaald dat bij zuurstofapparaten en zuurstofconcentratoren, in het kader van hulpmiddelenzorg, de werkelijke stroomkosten vergoed moeten worden. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft Minister Ernst Kuipers zorgverzekeraars gevraagd hun beleid hierop aan te passen.

Welk probleem speelt er voor een verzekerde?
Verzekerden die in het kader van hulpmiddelenzorg een zuurstofapparaat of zuurstofconcentrator hebben, hebben recht op een vergoeding van de werkelijke stroomkosten van deze hulpmiddelen. Zorgverzekeraars geven deze vergoeding vaak in de vorm van een vast bedrag per maand. Soms is dit bedrag niet toereikend, waardoor verzekerden kosten zelf moeten betalen. Dat is onwenselijk, zo blijkt ook uit het standpunt van Zorginstituut Nederland.

Wat heeft de Geschillencommissie bepaald?
De Geschillencommissie heeft bepaald dat vergoeding moet worden afgestemd op de werkelijke kosten van de verzekerde. Dit houdt in dat zorgverzekeraars een zo reëel mogelijke vergoeding moeten vaststellen, rekening houdend met de ontwikkelingen op de energiemarkt.

Wat betekent dit voor verzekerden?
Gebruik je zuurstofapparatuur in het kader van hulpmiddelenzorg? Kijk dan goed of de tegemoetkoming die je ontvangt toereikend is. Is de vergoeding niet toereikend? Wijs je zorgverzekeraar dan op dit bindend advies en vraag de zorgverzekeraar om je situatie opnieuw te beoordelen. Onderbouw hierbij ook de werkelijke kosten die je met je zuurstofapparatuur maakt. Kom je er samen met de zorgverzekeraar niet uit? Dien dan je klacht in bij ons.

Bindend advies: SKGZ202201354
Klik hier voor het verhaal uit de praktijk: ‘Uitspraak Geschillencommissie geeft Jeanette meer lucht’.

 

Lees ook: