Betere informatie over 'tweelingpolissen'

Vanaf 1 november moeten verzekeraars bij hun polis-aanbod een overzicht plaatsen van polissen die erg op elkaar lijken. Dit heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) bepaald. Het doel is om mensen beter in staat te stellen om een goede keuze te maken tussen verzekeraars en polissen.

In november start het traditionele ‘overstapseizoen’ als het over zorgverzekeringen gaat. Duidelijke informatie is onmisbaar voor verzekerden om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. De NZa ziet nu nog te vaak dat polissen die gelijk zijn, of die erg op elkaar lijken, worden aangeboden door verschillende zorgverzekeraars die bij dezelfde moedermaatschappij horen. Dat is voor de verzekerde niet altijd duidelijk omdat er een andere polisnaam of een andere merknaam wordt gebruikt. Deze polissen worden ook wel ’tweelingpolissen’ genoemd.

Om het keuzeproces te verbeteren, is de regeling voor het informeren van verzekerden door zorgverzekeraars aangescherpt. Zorgverzekeraars moeten een overzicht publiceren van polissen die gelijk zijn aan elkaar. Vanaf 1 november 2023 moeten zij ook polissen die erg op elkaar lijken in dit overzicht opnemen.

Lees ook: