Zorgverzekering kiezen? Tips om onverwachte zorgkosten zoveel mogelijk te vermijden

Veel mensen maken een bewuste keuze voor een zorgverzekering, maar voelen zich tóch vaak overvallen door de medische kosten voor eigen rekening. Dat blijkt uit onderzoek door Ombudsman Zorgverzekeringen. De Ombudsman maakt zich daar zorgen over: “Veel consumenten kiezen voor de laagst mogelijke premie. Uit het onderzoek blijkt dat ze zich niet realiseren dat die keuze financiële risico’s met zich mee kan brengen. Ze worden daar pas mee geconfronteerd als de onverwachte rekening op de mat valt. Het gevolg is dat mensen behandelingen uitstellen of zelfs stoppen, als ze die niet kunnen betalen.”

Tips om onverwachte zorgkosten zoveel mogelijk te vermijden

 

  1. Kies bewust, zelfs als je tevreden bent over je huidige zorgverzekering.

Ga er niet automatisch van uit dat je huidige zorgverzekering volgend jaar nog steeds goed bij jou past; maak opnieuw een bewuste keuze. Dat geldt óók voor mensen die chronisch zorg nodig hebben. Ook zij kunnen in de meeste gevallen overstappen. Wil je verzekeringen met elkaar vergelijken? Dat kan via vergelijkingswebsites.

  1. Vrijwillig eigen risico? Niet altijd verstandig!

Door een hoog vrijwillig eigen risico af te sluiten, krijg je een korting op de maandpremie van je verzekering. Maar doe dat alleen als je de kosten van het vrijwillig eigen risico goed kunt dragen. Want als je dan onverhoopt tóch zorg nodig hebt, gaat de verzekering pas kosten vergoeden nadat je zelf je verplichte eigen risico van €385,- plus je vrijwillige eigen risico hebt betaald.

  1. Controleer bij welke zorgverleners (fysio, tandarts, enz.) je terecht kunt

Check of jouw favoriete zorgverzekeraar wel/nog steeds samenwerkt met jouw favoriete zorgaanbieders (fysiotherapeut, apotheek, tandarts, ziekenhuis, enz.). Deze informatie staat op de website van de zorgverzekeraar. Alleen de zorg door ‘gecontracteerde’ zorgaanbieders wordt 100% vergoed. Dat geldt zowel voor je basispakket als voor je aanvullende verzekeringen. Voorbeeld: Je hebt een aanvullende verzekering afgesloten voor 6 behandelingen fysiotherapie. In het nieuwe jaar ga je naar je oude vertrouwde fysiotherapeut, in de veronderstelling dat je die behandeling volledig vergoed krijgt. Maar tot je verbazing moet je een deel van de behandeling zelf betalen! Dat komt omdat je verzekeraar geen contract (meer) heeft met je fysiotherapeut.

  1. Laat je goed informeren over aanvullende verzekeringen

Het basispakket is bij alle verzekeraars gelijk. Naast dit basispakket kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Best een lastige keuze, want die aanvullende verzekeringen zijn vaak best prijzig. En je weet vooraf niet welke zorg en hoeveel zorg je nodig zal hebben. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met je verzekeraar!

Lees ook: