Bindend advies GcZ,12 oktober 2022, SKGZ202101688

Bindend advies GcZ,12 oktober 2022, SKGZ202101688

Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 12 oktober 2022
Datum publicatie: 12 oktober 2022

Verzoeker heeft geen indicatie voor een signaalhond, een blindengeleidehond of een ADL-hond. Een epilepsiehond is geen verzekerde prestatie.

Verzoeker heeft een gecompliceerde vorm van epilepsie. Op zijn aanvraag voor een hulphond werd door de ziektekostenverzekeraar afwijzend beslist. Vervolgens is door de gemeente een ‘assistentiehond’ verstrekt, ten laste van de Wmo. Verzoeker meent dat de afwijzing ten onrechte was. Bovendien kent de Wmo geen vergoeding voor de gebruikskosten van de hond of voor sterilisatie van het dier. Volgens verzoeker heeft hij aanspraak op een ADL-hond en de hiermee samenhangende kosten, met name omdat hij voldoet aan het gestelde in de verzekeringsvoorwaarden, en hij tijdens een absence niet meer in staat is zijn armen en benen te bewegen. Daarmee is hij feitelijk invalide.
De ziektekostenverzekeraar heeft de aanvraag aanvankelijk afgewezen omdat het een epilepsiehond zou betreffen. Vervolgens is afgewezen omdat de hond niet wordt ingezet om een lichamelijke beperking te compenseren. Daarbij zou geen sprake zijn van een substantiële vermindering van het beroep op zorgondersteuning. Uiteindelijk is door de ziektekostenverzekeraar aangevoerd dat de Wmo een voorliggende voorziening is, zodat geen vergoeding ten laste van de zorgverzekering kan plaatsvinden.
De commissie overweegt dat de feitelijke situatie (vergoeding ten laste van de Wmo) niet als uitgangspunt mag worden genomen, omdat de gemeente mede tot toekenning heeft besloten op basis van de – mogelijk foutieve – beslissing van de ziektekostenverzekeraar. Daarom moet zelfstandig worden beoordeeld of aanspraak bestaat op grond van de zorgverzekering. In dat kader worden drie soorten hulphonden (te weten: signaal-, blindengeleide-, of ADL-hond) onderscheiden. Het betreft hier geen signaalhond of een blindengeleidehond. Op een ADL-hond kan aanspraak bestaan in geval van een stoornis in het bewegingssysteem. Dit is bij verzoeker niet het geval. Dat verzoeker wél voldoet aan de nadere voorwaarden uit het Reglement hulpmiddelen 2021 van de ziektekostenverzekeraar maakt dit niet anders. Het verzoek wordt daarom afgewezen.

Klacht indienen

Heb je een probleem waar je met jouw zorgverzekeraar niet uitkomt, dan kun je dit aan ons voorleggen.

Ik wil een klacht indienen

Gerelateerde uitspraken