Aanmelden pasgeboren kind

Aanmelden pasgeboren kind

Verdiepende informatie aanmelden pasgeboren kind

Wil je meer weten over het aanmelden van je pasgeboren kind? We geven je hier uitleg

Verwacht je een kind of heb je net een kindje gekregen? Gefeliciteerd! Je beleeft een mooie maar ook drukke periode. Ook als het gaat om het afsluiten van een zorgverzekering voor je kind zijn er best veel dingen die je moet regelen. Zo is het belangrijk om je kind op tijd aan te melden voor de basisverzekering. Dat gaat niet vanzelf. Je leest er hier meer over.


Meld je kindje binnen vier maanden aan voor het basispakket

Als ouder ben je verantwoordelijk voor je kindje. Ook de aanmelding van je kindje bij de zorgverzekeraar moet je zelf doen. Daarvoor geldt een vaste termijn. Als je je kindje binnen vier maanden na de geboorte aanmeldt, gaat het basispakket in vanaf de geboortedatum. Had je kindje bijvoorbeeld bij de geboorte medische hulp nodig, zoals een overnachting op de couveuse-afdeling van het ziekenhuis? Dan worden die kosten vergoed vanuit het basispakket. Dat is voor jou gratis, want voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen premie te betalen. Ook betaal je geen eigen risico voor kinderen tot 18 jaar.

Je keuze voor een zorgverzekeraar is vrij. Je kunt je kindje aanmelden bij de zorgverzekeraar van de ouder met de meest uitgebreide zorgdekking. Maar het mag ook bij de andere ouder. Of je kiest een hele andere zorgverzekeraar voor je baby. Lukt het niet om je kindje binnen vier maanden aan te melden? Dan gaat de basisverzekering in vanaf de datum van de aanmelding. De zorg die je kindje voor die tijd heeft gekregen, moet je dan zelf betalen. Dat kan tot hoge kosten leiden.

Let goed op als je wisselt van zorgverzekeraar

Stel je voor dat je per 1 januari wisselt van zorgverzekeraar. En je kindje is in de laatste vier maanden van het jaar daarvoor geboren. Dan is het verstandig je kindje bij je oude én je nieuwe zorgverzekeraar aan te melden. Ook als je kindje op 31 december is geboren. Want de nieuwe zorgverzekeraar vergoedt vaak pas vanaf 1 januari de zorgkosten voor je kindje, omdat niet bekend is dat het kindje (nog) niet was verzekerd. De oude zorgverzekeraar geeft alleen een vergoeding over de periode voor 1 januari als je kindje daar ook is aangemeld.

Je kindje aanmelden voor een aanvullende verzekering

Bovenstaande regels gelden voor het basispakket. Wil je je kindje aanvullend verzekeren? Dan gelden de voorwaarden van de aanvullende verzekering. Die kunnen anders zijn. Lees de voorwaarden goed.

Als het aanmelden binnen vier maanden niet is gelukt

Soms zijn er bijzondere omstandigheden waardoor het aanmelden niet is gelukt. Of je hebt wel gebeld, maar door een misverstand is er geen verzekering voor je kindje gemaakt. Of er is iets verkeerd gegaan bij het wisselen van zorgverzekeraar. Dan kan de SKGZ bemiddelen. De zorgverzekeraar kan dan misschien besluiten om je kindje toch vanaf de geboorte te verzekeren. Neem daarvoor contact met ons op.

Wanneer neem je contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen of klachten hebt na het lezen van de verdiepende informatie. Misschien is er iets mis gegaan bij het aanmelden van je kindje bij de zorgverzekeraar. Of zijn er bijzondere omstandigheden waardoor het aanmelden niet is gelukt. Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Box icon

Begin, einde verzekering

Elke verzekering heeft een begin en einde. Voor het afsluiten van de aanvullende verzekering kunnen extra voorwaarden gelden. En de basisverzekering kan niet altijd worden opgezegd, als er een betalingsachterstand is....

Doorzoek alle casussen

Heb je een probleem waar je met de zorgverzekeraar niet uitkomt, dan kan je dit aan ons voorleggen.

Ga naar uitgebreid zoeken

Recente uitspraken binnen dit thema

Bindend advies GcZ, 16 april 2024, SKGZ202301707

Tussen verzoeker en de zorgverzekeraar is op 1 januari 2006 dan wel op een later moment geen verzekeringsovereenkomst tot stand gekomen.

Begin, einde verzekering
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Toegewezen
Datum uitspraak: 16 april 2024
Datum publicatie: 23 april 2024
Bindend advies GcZ, 2 oktober 2023, SKGZ202301219

Ziektekostenverzekeraar heeft startdatum van de wachttijd correct bepaald en verzoekster is niet verkeerd voorgelicht.

Begin, einde verzekering
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 2 oktober 2023
Datum publicatie: 2 oktober 2023
Bindend advies GcZ, 6 september 2023, SKGZ202200995

Ingangsdatum zorgverzekering correct vastgesteld door de ziektekostenverzekeraar, ingangsdatum van de aanvullende ziektekostenverzekering wordt bepaald op ...

Begin, einde verzekering
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Gedeeltelijk toegewezen
Datum uitspraak: 6 september 2023
Datum publicatie: 6 september 2023
Bekijk alle uitspraken binnen dit thema

Meer informatie

Rijksoverheid

Over wat je allemaal moet regelen als je een kindje krijgt, ook voor vergoedingen van zorg.