Dubbele dekking
Dubbele dekking

Verdiepende informatie over dubbele dekking

Wil je meer weten over dubbele dekking? Wij geven je hier uitleg.

Zorg kan vanuit verschillende regelingen worden vergoed. Bijvoorbeeld vanuit de zorgverzekering en aanvullende verzekering. Zorg kan ook worden vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), bijvoorbeeld wanneer je langdurig in een zorginstelling verblijft. Verandert er iets in je situatie? Kijk goed hoe je dekking is en pas verzekeringen hierop aan. Zo voorkom je een dubbele dekking en bespaar je geld.


Soms is een aanvullende verzekering niet langer nodig

Kijk altijd goed of je zorgverzekering nog bij jouw zorgbehoefte past. Soms heb je bepaalde aanvullende verzekeringen namelijk niet langer nodig. Een aanvullende verzekering voor mondzorg is bijvoorbeeld niet nodig als je een kunstgebit krijgt.

Hetzelfde geldt als je moet worden opgenomen in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een psychische aandoening. Als je in zo’n instelling verblijft krijg je vaak al veel zorg via de instelling. Verandert er iets in je situatie? Vraag dan na bij de instelling wat wel en niet wordt vergoed. Ook is het verstandig in zo’n situatie contact met de zorgverzekeraar op te nemen. Vraag dan of het mogelijk is tussentijds de aanvullende verzekering op te zeggen. Kan dat niet? Pas dan uw verzekering aan het einde van het kalanderjaar aan.

Een zorgverzekering is meestal wel verplicht

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor bewoners van een verpleeghuis, instelling voor gehandicapten, of een instelling voor mensen met psychische aandoeningen. De basisverzekering moet je dus wel houden.

Belangrijke punten om een dubbele dekking te voorkomen

  • Kijk goed naar de dekking van je verzekering
  • Verandert er iets in je situatie? Pas je (aanvullende) ziektekostenverzekeringen daar dan op aan

Heb je vragen over een dubbele dekking?

Heb je nog vragen over dit onderwerp, wil de ziektekostenverzekeraar de aanvullende ziektekostenverzekering aan het einde van het kalenderjaar niet beëindigen of heb je een andere klacht over je zorgverzekeraar? Neem dan contact op met SKGZ of Zorgverzekeringslijn.

Box icon

Begin, einde verzekering

Zorg kan vanuit verschillende regelingen worden vergoed. Verandert er iets in je situatie? Kijk goed hoe je dekking is en pas verzekeringen hierop aan. Zo voorkom je een dubbele dekking en bespaar je geld.

...

Doorzoek alle casussen

Heb je een probleem waar je met de zorgverzekeraar niet uitkomt, dan kan je dit aan ons voorleggen.

Ga naar uitgebreid zoeken

Recente uitspraken binnen dit thema

Bindend advies GcZ, 15 november 2022, SKGZ202102431

Verzoekster is vanaf 1 januari 2022 verzekerd gebleven op basis van de AV Tand Optimaal. Deze verzekering is, na aanvankelijke acceptatie, ten onrechte een...

Begin, einde verzekering
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Toegewezen
Datum uitspraak: 15 november 2022
Datum publicatie: 16 november 2022
Bindend advies GcZ, 14 oktober 2022, SKGZ202200400

Aanvullende ziektekostenverzekering hoeft niet met terugwerkende kracht te worden beëindigd.Beëindiging aanvullende ziektekostenverzekering met terugwerk...

Begin, einde verzekering
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 14 oktober 2022
Datum publicatie: 19 oktober 2022
Bindend advies GcZ, 16 september 2022, SKGZ202200375

Aanvraag voor aanvullende ziektekostenverzekering terecht afgewezen.Aanvullende ziektekostenverzekering, acceptatie, gezondheidsvragen, telefonische toeze...

Begin, einde verzekering
Bekijk
Uitspraak Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Uitkomst: Afgewezen
Datum uitspraak: 16 september 2022
Datum publicatie: 16 september 2022
Bekijk alle uitspraken binnen dit thema